Naše tradičné potravinárske výrobky bude poznať stále viac Európanov
Viac ako 100 účastníkov spoločného slovensko-francúzskeho seminára Kvalita potravín a tradícia, ktorý sa uskutočnil ako sprievodná akcia veľtrhu Agrokomplex 2007, si vypočulo prednášky a diskutovalo o problematike kvality poľnohos-podárskych výrobkov, produktov a potravín, skúsenostiach s realizáciou Politiky kvality EU vo Francúzsku, možnostiach a potenciáli SR v tejto oblasti.
Za účasti predstaviteľov rezortu pôdohospodárstva a zastupiteľstva Francúzska v SR sa seminár uskutočnil naSlovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Seminár otvoril minister pôdohospodárstva SR Miroslav Jureňa, ktorý vyzdvihol potrebu urýchliť práce v oblasti chránených označení EÚ a zaviesť systém podpory pre kvalitné potraviny založené na regionálne špecifických podmienkach Slovenska a tradícii. Poukázal taktiež na podobnosť našich krajín a význam bohatých skúseností Francúzska v tejto oblasti. Prednášajúci hovorili o kvalite potravín ako významnom prvku nielen pre poľnohospodárstvo, ale i rozvoj vidieka a fenoméne budúcej Spoločnej poľnohospodárskej politiky EU. Práve skúsenosti Francúzska s realizáciou a podporou Chránených označení a tradičných výrobkov by mali pomôcť i slovenským výrobcom pri urýchlení registrácie a rozvoji produkcie vysokokvalitných potravín.
Diskutujúci upozornili aj na skutočnosť, že okrem všeobecne známych tradičných výrobkov ako Skalický trdelník, Slovenská bryndza, Slovenská parenica, Slovenský oštiepok, Zázrivský alebo Oravský korbáčik a Bratislavský rožok, ktoré sú najbližšie k registrácii na európskej úrovni, má Slovensko široký potenciál ďalších výrobkov, ktoré sa o registráciu v EÚ môžu uchádzať.
Jana Kaplanová
riaditeľka
28. 8. 2007
odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou
Dobrovičova 12, 812 66 Bratislava
Tel.: 02 59 266 272, tel./fax: 59 266 311
e-mail: [email protected]
www.mpsr.sk