Facebook Statistics
Značka Kvality

Nedostatočný welfare králikov v klietkových chovoch

17-01-2020

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) dospel k záveru, že dobré životné podmienky (welfare) dospelých králikov, chovaných v konvenčných klietkových systémoch, sú horšie ako u králikov v iných systémoch chovu používaných v EÚ. Hlavným problémom je obmedzený pohyb. Zistenia EFSA sú súčasťou komplexného porovnania rôznych systémov ustajnenia králikov, ktoré sa používajú v EÚ.

Vedecké stanovisko EFSA je založené na zisteniach rozsiahleho prieskumu odborníkov na králiky. Stanovisko sa opiera o posúdenie expertov, pretože na túto tému je k dispozícii veľmi málo údajov. Vo svojich odporúčaniach EFSA zdôrazňuje potrebu zhromažďovania údajov o welfare králikov chovaných v celej EÚ. EFSA tiež navrhuje potrebu rozšírenia a štrukturálneho vylepšenia konvenčných klietok.

Odborníci posudzovali množstvo dôsledkov nevyhovujúceho welfare: napr. obmedzený pohyb, problémy s odpočinkom, smäd či hlad, tepelný stres a poškodenia kože.

Porovnávané systémy chovu

Väčšina chovov králikov v EÚ sa koncentruje vo Francúzsku, Maďarsku, Taliansku, Portugalsku a Španielsku. Chovné praktiky sa v rámci týchto krajín značne líšia. S cieľom zachytiť túto variabilitu sa vedecké stanovisko EFSA zameriava na 6 systémov ustajnenia:

  • konvenčné klietky
  • štrukturálne obohatené klietky
  • vyvýšené koterce
  • podlahové koterce
  • vonkajšie/čiastočne vonkajšie systémy
  • ekologické systémy

Hlavné závery EFSA sú:

  • welfare dospelých králikov je nižší v konvenčných klietkach ako v 5 ostatných systémoch ustajnenia (s istotou 66 – 99 %), pričom najvýznamnejším problémom je obmedzený pohyb
  • welfare neodstavených králikov je najnižší vo vonkajších systémoch a najvyšší vo vyvýšených kotercoch (s istotou 66 – 99 %), pričom najvýznamnejší problém predstavuje tepelný stres
  • ekologické systémy sú všeobecne dobré

EFSA zverejnila ďalšie 2 stanoviská k otázkam welfare králikov:

  • jedno vedecké stanovisko sa zameriava na metódy omračovania a ukazovatele vedomia v procese zabíjania a s ním spojené nebezpečenstvo pre welfare králikov, pričom navrhuje nápravné opatrenia
  • ďalšie stanovisko sa dotýka otázok welfare, ktoré súvisia s usmrcovaním králikov z iných dôvodov ako je produkcia mäsa (napr. na účely kontroly chorôb)

Vypracovanie stanoviska vyžiadal Európsky parlament

Králiky sú 2. najpočetnejším druhom zvierat chovaným v EÚ. Aj keď sú stanovené pravidlá pre minimálne normy na ochranu hospodárskych zvierat (vrátane králikov), v EÚ neexistujú právne predpisy, ktoré by sa špecificky zaoberali dobrými životnými podmienkami chovaných králikov.

V roku 2017 prijal Európsky parlament (EP) uznesenie o minimálnych normách na ochranu chovaných králikov. Zároveň EP požiadal EFSA o vedecké stanovisko, ktoré by pomohlo implementovať toto uznesenie.

Parlament konal v reakcii na obavy mimovládnych neziskových organizácií a spotrebiteľov. Zainteresované strany vyjadrili hlboké znepokojenie ohľadom nedostatočného welfare, vysokej úrovne stresu, úmrtnosti a chorobnosti králikov chovaných v Európe. Navyše, elektrické omračovanie králikov pravdepodobne vždy nevedie k ich úplnému bezvedomiu a spôsobuje králikom bolesť, stres a utrpenie.

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.          ​

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:

EFSA Media Relations Office
Tel.: +39 0521 036 149
E-mail: [email protected]


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood