Odporúčania ANSES týkajúce sa potravín, nakupovania a čistenia potravín
Francúzska agentúra pre zdravie, bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (French Agency for Food, Environmental and Occupational Health & Safety, ANSES) pripravila odporúčania v súvislosti s epidémiou ochorenia COVID-19. ANSES v nich odpovedá na najčastejšie otázky súvisiace s možnosťou prenosu nového koronavírusu (vírus SARS-CoV-2) na ľudí prostredníctvom potravín, obalov a manipulácie s nimi, ako aj na otázky týkajúce sa ich čistenia a pod.
Prinášame výňatok z odporúčaní ANSES:
- Je skutočne potrebné variť ovocie a zeleninu?
Nie. Po zakúpení by sa ovocie a zelenina mali pred konzumáciou a prípadným varením dôkladne umyť pitnou vodou. Nikdy nepoužívajte dezinfekčné prostriedky ako sú bielidlá alebo saponáty, pretože môžu byť toxické. Na opláchnutie ovocia a zeleniny nie je potrebné používať ocot, pretože nemá virucídny účinok. Po umytí pitnou vodou utrite ovocie a zeleninu papierovou utierkou na jedno použitie, ktorá pomôže mechanicky odstrániť všetky vírusové častice. Ovocie a zelenina, ktoré sú určené na konzumáciu v surovom stave, je potrebné olúpať/ošúpať.
- Ako by sa mala pripraviť zelenina, ktorá sa nemá jesť surová?
Zeleninu umyte v pitnej vode a následne ju utrite papierovou utierkou na jedno použitie. Znížite tak riziko krížovej kontaminácie potravín, napríklad z rúk. Na inaktiváciu širokej škály mikroorganizmov sa odporúča dôkladné varenie jedál pri teplote 70 °C (teplota dosiahnutá v strede potraviny). Takáto príprava potravín zničí potenciálne prítomný vírus SARS-CoV-2 (vírus je citlivý na teplotu 63 °C počas 4 minút).
- Aké opatrenia je potrebné vykonať po návrate z obchodu do domácnosti?
Prvým krokom je dôkladné umytie rúk mydlom a tečúcou vodou (aspoň po dobu 20-30 s, pri viditeľne znečistených rukách až 60 s). Aj keď vírus SARS-CoV-2 nemôže prežiť na povrchu obalov viac ako 3 hodiny, môžete vykonať dodatočné opatrenia (utrieť obal vlhkou papierovou utierkou na jedno použitie). Pred umiestnením potravín do chladničky odstráňte vonkajšie balenie (napr. papierový obal z nádobky jogurtu) a pred uskladnením vyčistite výrobky navlhčenou jednorazovou papierovou utierkou.
Všetky odporúčania ANSES nájdete na webovej stránke ANSES.