Facebook Statistics
Značka Kvality

Odporúčania ANSES týkajúce sa potravín, nakupovania a čistenia potravín

14-04-2020

Francúzska agentúra pre zdravie, bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (French Agency for Food, Environmental and Occupational Health & Safety, ANSES) pripravila odporúčania v súvislosti s epidémiou ochorenia COVID-19. ANSES v nich odpovedá na najčastejšie otázky súvisiace s možnosťou prenosu nového koronavírusu (vírus SARS-CoV-2) na ľudí prostredníctvom potravín, obalov a manipulácie s nimi, ako aj na otázky týkajúce sa ich čistenia a pod.

Prinášame výňatok z odporúčaní ANSES:

  • Je skutočne potrebné variť ovocie a zeleninu?

Nie. Po zakúpení by sa ovocie a zelenina mali pred konzumáciou a prípadným varením dôkladne umyť pitnou vodou. Nikdy nepoužívajte dezinfekčné prostriedky ako sú bielidlá alebo saponáty, pretože môžu byť toxické. Na opláchnutie ovocia a zeleniny nie je potrebné používať ocot, pretože nemá virucídny účinok. Po umytí pitnou vodou utrite ovocie a zeleninu papierovou utierkou na jedno použitie, ktorá pomôže mechanicky odstrániť všetky vírusové častice. Ovocie a zelenina, ktoré sú určené na konzumáciu v surovom stave, je potrebné olúpať/ošúpať.

  • Ako by sa mala pripraviť zelenina, ktorá sa nemá jesť surová?

Zeleninu umyte v pitnej vode a následne ju utrite papierovou utierkou na jedno použitie. Znížite tak riziko krížovej kontaminácie potravín, napríklad z rúk. Na inaktiváciu širokej škály mikroorganizmov sa odporúča dôkladné varenie jedál pri teplote 70 °C (teplota dosiahnutá v strede potraviny). Takáto príprava potravín zničí potenciálne prítomný vírus SARS-CoV-2 (vírus je citlivý na teplotu 63 °C počas 4 minút).

  • Aké opatrenia je potrebné vykonať po návrate z obchodu do domácnosti?

Prvým krokom je dôkladné umytie rúk mydlom a tečúcou vodou ​(aspoň po dobu 20-30 s, pri viditeľne znečistených rukách až 60 s). Aj keď vírus SARS-CoV-2 nemôže prežiť na povrchu obalov viac ako 3 hodiny, môžete vykonať dodatočné opatrenia (utrieť obal vlhkou papierovou utierkou na jedno použitie). Pred umiestnením potravín do chladničky odstráňte vonkajšie balenie (napr. papierový obal z nádobky jogurtu) a pred uskladnením vyčistite výrobky navlhčenou jednorazovou papierovou utierkou.

Utierky po použití vyhoďte do smetného koša. Po manipulácii s nákupom si nezabudnite ihneď umyť ruky (zabránite tak prípadnej kontaminácii domácnosti, ak by bol vírus prítomný na povrchu potravín).

Všetky odporúčania ANSES nájdete na webovej stránke ANSES.

Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Projekty podporované z fondov EÚ
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood