Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Okrúhly stôl s europoslancami o budúcnosti slovenského poľnohospodárstva v Európskej únii

15-02-2022

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) usporiadalo okrúhly stôl so slovenskými europoslancami, aby s nimi diskutovalo o budúcnosti slovenského poľnohospodárstva a priblížilo im opatrenia Strategického plánu (SP) Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) na roky 2023 – 2027. Europoslanci dostali informácie o nastavení a cieľoch eko-schém, podpore malých a mladých farmárov a podpore chovateľov hovädzieho dobytka a producentov mlieka.  

Strategický plán zásadne ovplyvní a definuje vývoj slovenského poľnohospodárstva do konca desaťročia. Pri jeho tvorbe vychádzalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) z environmentálnych stratégií Európskej únie akou je Zelená dohoda, Z farmy na stôl, či zo Stratégie o biodiverzite. Tie sa však dostávajú do protirečení s hlavným cieľom slovenského poľnohospodárstva – zabezpečiť dostatok kvalitných a bezpečných domácich potravín pre našich obyvateľov. Preto MPRV SR usporiadalo informačný okrúhly stôl s europoslancami, aby diskutovalo o slovenských reáliách a problémoch, ktoré je aktuálne potrebné prekonať pri napĺňaní celounijných klimatických cieľov.

,,Zásadným problémom je napríklad tlak na zníženie množstva používaných umelých hnojív a pesticídov, ktoré na Slovensku užívame v omnoho nižšej miere ako napr. západoeurópske štáty. Preto v Bruseli presadzujeme, aby EK stanovila maximálne množstvá na používanie hnojív namiesto určenia percentuálneho zníženia súčasnej spotreby, pretože to nás stavia do nevýhodnej pozície v porovnaní s ďalšími štátmi,“ vysvetlil minister Samuel Vlčan. Ďalším opatrením, ktorého plnenie  môže  byť pre Slovensko potenciálny  problém, je hnojenie pôdy prírodným hnojom. Neustále znižovanie stavov  dobytka má za následok nedostatok maštaľného hnoja, čo opäť núti poľnohospodárov používať jeho umelé náhrady. Preto sa rezort v nasledujúcom eurofondovom období zameriava na podporu tzv. mliečnej vertikály, teda od chovateľov dojníc, po spracovateľov mlieka a mliečnych výrobkov.

So zvyšovaním kvality pôdy a zachovaním biodiverzity súvisí aj jedna z najväčších noviniek nadchádzajúceho obdobia, a tou sú eko-schémy. MPRV SR venovalo mimoriadnu pozornosť nastaveniu tohto patrenia, keďže na celé obdobie je do eko-schém vyčlenených 559 miliónov EUR a zásadne ovplyvnia prácu našich poľnohospodárov. Pôvodne sa pri príprave tejto intervencie počítalo s jedenástimi výberovými opatreniami, ktorých napĺňanie by bolo potrebné prácne kontrolovať na každej parcele. To je pri 18-tich tisícoch poľnohospodárskych subjektov na Slovensku veľmi zložito prakticky realizovateľné, preto aj po intenzívnej komunikácii so zástupcami stavovských a záujmových združení pristúpilo MPRV SR na tzv. celofarmovú eko-schému a  na eko-schému na dobré životné podmienky zvierat: ,,Som presvedčený, že v prípade eko-schém sme sa vybrali dobrou cestou. Keďže ide o úplnú novinku, potrebujeme poľnohospodárov presvedčiť, aby sa v čo najväčšej miere zapojili. Keby sme ostali pri pôvodne navrhovanej verzii, byrokratická náročnosť a komplikované podmienky realizácie by ich namiesto motivácie, odrádzali,“ odôvodnil rozhodnutie upustiť od výberových eko-schém minister. V praxi eko-schémy znamenajú, že farmy budú zlepšovať štruktúru ornej pôdy zaorávaním slamy, hnojením maštaľným hnojom, či výsadbou medziplodín na 25% ornej pôdy. Budú musieť zvýšiť percento neproduktívnych plôch, rozdeliť parcely väčšie ako 50 ha biopásom so šírkou 12 m, v prípade chránených území sa budú deliť parcely väčšie ako 20 ha. Taktiež bude potrebné aplikovať odložené kosenie a zatrávniť každé druhé medziradie v sadoch a viniciach. V prípade eko-schém na dobré životné podmienky zvierat ide o jednu z najvyšších podpôr v EÚ. Na dojnicu chovanú pastevným spôsobom pôjde 322 EUR a na chov ustajnenej dojnice 246 EUR. Ak sa prvovýrobcovia mlieka spoja do organizácie výrobcov, majú možnosť získať ďalšie príspevky zo zdrojov EÚ, ktoré predstavujú 8 miliónov EUR. Ak budú organizácie aktívne, tento fond sa môže ďalej navyšovať, pretože Európska únia podporuje spoluprácu producentov. 

Treťou zásadnou informáciou, ktorú minister poskytol europoslancom je snaha agrorezortu podporiť mladých a malých farmárov. Z celého rozpočtu Strategického plánu je vyčlenených  204,9 milióna EUR na podporu malých a stredných fariem a 59,6 milióna EUR priamych platieb pre mladých farmárov. Aj vďaka nim sa tvoria pracovné miesta na vidieku, zachováva sa kvalitná lokálna potravinová výroba, ktorá zabezpečuje zdravé, bezpečné a cenovo dostupné produkty pre našich obyvateľov.

Minister Samuel Vlčan vyzval europoslancov na spoluprácu pri presadzovaní slovenských záujmov, ktoré sú v súlade s klimatickými cieľmi Európskej únie. Zdôraznil, že spolupráca zástupcov Slovenska v Europarlamente a odborníkov z agrorezortu je nevyhnutná, ak chceme dosiahnuť spravodlivé a udržateľné podmienky pre našich poľnohospodárov v európskom meradle.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood