Opatrenie ÚVZ SR týkajúce sa prípravy a výdaja stravy pre seniorov a sociálne znevýhodnené deti prostredníctvom zariadení školského stravovania
Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) na svojej webovej stránke uvádza, že od 03. 04. 2020 sa umožňuje príprava a výdaj stravy školských stravovacích zariadení na základe individuálneho rozhodnutia zriaďovateľa školského stravovacieho zariadenia.
Zriaďovateľ zariadenia školského stravovania musí realizáciu poskytovania stravy oznámiť miestne príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. Rovnako musí vypracovať dodatok Prevádzkového poriadku, vypracovaný vzhľadom na aktuálne podmienky pre konkrétne zariadenie a v nadväznosti na aktuálnu situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19. Pracovníci školskej jedálne musia dodržiavať prísne hygienické opatrenia a tiež správnu výrobnú a hygienickú prax.
Pre sociálne znevýhodnené deti je možné pripravovať a podávať len suchú stravu. Podávanie suchej stravy sociálne znevýhodneným deťom sa zdôvodňuje z hľadiska epidemiologického rizika ako najmenej rizikové.
Výdaj stravy je možný jedine rozvozom. Potreba vyňať zariadenia školského stravovania zo zákazu prevádzky vybraných zariadení vyplynula z opakovaných požiadaviek vedenia samospráv v SR. Cieľom je snaha vyjsť v ústrety pri zabezpečení bazálnych potrieb seniorom a sociálne znevýhodneným deťom v zmysle poskytovania plnohodnotného stravovania v zložitej životnej situácii, akej sú aktuálne vystavení.
Opatrenie ÚVZ SR pri ohrození verejného zdravia č. OLP/3010/2020 zo dňa 02. 04. 2020, týkajúce sa prípravy a výdaja stravy pre seniorov a sociálne znevýhodnené deti prostredníctvom zariadení školského stravovania, je uvedené na webovej stránke ÚVZ SR.