Facebook Statistics
Značka Kvality

Oslavy „Svetového dňa potravín“ v Nitre

07-11-2016

Nitra, 4. 11. 2016 - Na pôde štátneho podniku Agroinštitút v Nitre sa stretli odborníci na zmenu klímy,  poľnohospodárstvo, lesníctvo a potravinárstvo, aby spoločne so širokou odbornou aj laickou verejnosťou oslávili už 21. národné oslavy „Svetového dňa potravín“.  Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo pri OSN - FAO, ktorej je naša krajina členom, si tento rok zvolila tému: „Klíma sa mení. Výživa a poľnohospodárstvo sa musí tiež.“

Ministerka Gabriela Matečná podujatie označila za dôležité v rámci aktivít, ktoré svojim charakterom podporujú činnosť a ciele organizácie FAO. „Naše každodenné aktivity a rozhodnutia majú dopad na klímu.  Klimatická zmena vplýva na našu planétu a mení náš svet. Spôsobuje čoraz viac prírodných katastrof a environmentálnych problémov, ktoré sťažujú pestovanie a dorábanie plodín a potravín. Aby sme mohli nakŕmiť rastúcu populáciu na Zemi, musíme sa naučiť pestovať spôsobom nepoškodzujúcim našu planétu.“ Uviedla vo svojom vystúpení ministerka.

Odborník na zmenu klímy z FAO, pán Reuben Sessa zdôraznil nezastupiteľnú úlohu „poľnohospodárstva ohľaduplného ku klíme“. Aby sme mohli nakŕmiť rastúcu populáciu na Zemi,  musíme sa naučiť pestovať spôsobom nepoškodzujúcim našu planétu. Naše každodenné aktivity a rozhodnutia majú dopad na klímu. Klimatická zmena vplýva na našu planétu a mení náš svet. Spôsobuje čoraz viac prírodných katastrof a environmentálnych problémov, ktoré sťažujú pestovanie a dorábanie plodín a potravín.

Na podujatí boli vyhodnotené súťaže ako „Výtvarná súťaž na tému Svetového dňa potravín 2016“, do ktorej prispelo veľké množstvo detí.  Ďalej súťaž o „Biofarmu roka 2016“, kde zvíťazila spoločnosť Pospo, s.r.o. Láb a „Vidiecka žena roka – Líderka 2016“, ktorá bola rozdelená na niekoľko kategórií:
žena – aktivistka: Ing. Ľudmila Eva Kmeťová,
žena – politička:  Mgr. Zuzana Nebusová,
žena – podnikateľka: Ing. Helena  Petrusová,
žena – remeselníčka:  Mária Mizeráková,
mimoriadne ocenenie žena aktivistka: Eva Kurjaková.

Všetkým oceneným gratulujeme.

Sprievodným podujatím národných osláv Svetového dňa potravín bola výstava a prezentácie k medzinárodnému roku strukovín.

Mgr. Jana Gasperová
Odbor komunikácie a marketingu


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Platformy pre brexit
Bestslovakfood