Ovčí hrudkový syr - salašnícky - Zaručená tradičná špecialita
V Úradnom vestníku Európskej únie bolo dňa 4. novembra 2010 uverejnené Nariadenie Komisie (EÚ) č. 984/2010 z 3. novembra 2010, ktorým sa do Registra zaručených tradičných špecialít vedeného Európskou komisiou zapisuje názov " Ovčí hrudkový syr - salašnícky " (ZTŠ).
Označením "Zaručená tradičná špecialita" ako aj príslušným symbolom Spoločenstva sa môže výrobok " Ovčí hrudkový syr - salašnícky" označovať až po uplynutí 20 dní od uverejnia už spomínaného nariadenia.
Slovenská republika má zapísaný už šiesty názov v systéme registrácie EÚ, v tomto prípade ide o zaručenú tradičnú špecialitu.
Okrem už spomínaného Ovčieho hrudkového syra – salašníckeho,má zaregistrované Slovenská republika názvy Skalický trdelník, Slovenskú bryndzu, Slovenský oštiepok a Slovenskú parenicu ako chránené zemepisné označenia a Ovčí salašnícky údený syr ako zaručenú tradičnú špecialitu.