Podporujeme rozvoj vinohradníctva, vinárstva a ovocinárstva na Slovensku
Spolupráca v oblasti vedy, výskumu a vzdelávania pre vinohradníkov, vinárov a ovocinárov, ako aj podpora udržateľného rozvoja týchto odvetví s dôrazom na moderné technológie, ochranu tradícií a najmä kvalitu slovenských produktov. To sú kľúčové momenty memoranda, ktoré podpísal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč s partnermi na výjazdovom zasadnutí vlády SR v Modre.
„Slovenskí vinári nám robia dobré meno vo svete. Získavajú významné ocenenia na medzinárodnej úrovni a slovenské vína patria k svetovej špičke. Máme unikátne pôdne aj klimatické podmienky na dopestovanie prvotriedneho hrozna, ale kľúčová je práca vinárov a vinohradníkov, ktorá patrí k nášmu kultúrnemu dedičstvu a ktorá si jednoznačne zaslúži našu podporu,“ vyzdvihol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč.
Memorandum podpísali zástupcovia ministerstiev pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV), životného prostredia (MŽP), Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), Mesta Modra, Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra (NPPC) a Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre.
Podpis memoranda nadväzuje na tradíciu vinohradníctva a vinárstva v Malokarpatskej oblasti. Ako najstaršia je známa nielen odrodami Frankovka modrá či Rizling rýnsky, ale jej centrum Modra sa pýši jedinou strednou odbornou školou na Slovensku, ktorá už 140 rokov vzdeláva vinársku špičku.
Memorandum sa zameriava na integráciu modernej vedy, technológií a výskumu do tradičného vinohradníctva a vinárstva. Cieľom unikátneho prepojenia je zlepšiť kvalitu slovenských vín a posilniť ich postavenie na zahraničných trhoch. To zahŕňa podporu genetických zdrojov, modernizáciu pestovateľských technológií a rozvoj vzdelávacích programov na univerzitách a odborných školách v rámci vybudovania kampusu, ktorý prepojí stredné odborné, univerzitné a celoživotné vzdelávanie.
„Naše Biocentrum, ktoré je súčasťou plánovaného areálu, zabezpečí pre všetky typy štúdií odbornú prax a tréning na moderných pestovateľských a spracovateľských technológiách v našich laboratóriách. Verím, že projekt bude úspešný a som rada, že sme jeho súčasťou,“ vyjadrila sa generálna riaditeľka Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra Lucia Gocníková.