Facebook Statistics
Značka Kvality

Prehodnotenie bezpečnosti glycerolesterov živíc dreva (GEWR, E 445) pri ich používaní ako prídavných látok do potravín

06-08-2018

V súvislosti s glycerol-estermi živíc z borovíc Pinus palustris a Pinus elliottii, panel na základe všeobecnej toxickej databázy a vzhľadom na absenciu dát o reproduktívnej a vývojovej toxicite vyvodil záver, vyvodil panel CEF EFSA záver, že používanie v súčasnosti platnej hodnoty  denného prijateľného príjmu ADI = 12,5 mg/kg telesnej hmotnosti za deň pre E 445, ktorú určil Vedecký výbor pre potraviny (SCF) v roku 1994 by malo byť dočasne pozastavené kvôli získaniu takýchto/absentujúcich dát. Toto hodnotenie sa obmedzuje na hodnotenie glycerol-esterov z živíc dreva z horeuvedených borovíc a je limitované chemickým zložením zhodným s glycerolestermi živíc dreva používanými v toxikologickom testovaní. Panel dospel k záveru, že miera vysokej a strednej expozície (P 95) prislúchajúca vylepšenému expozičnému scenáru brand-loyal nepredstavuje prekročenie dočasnej hodnoty ADI u žiadnej z populačných skupín, pri používaní E 445 ako prídavnej látky v zaznamenanej miere.

V prípade glycerolesterov živíc dreva Pinus halepensis a Pinus brutia, panel poznamenal, že nemá vedomosť o koncentráciách frakcií monoesterov glycerolu, voľných živicových kyselinách a neutrálnych látkach, ktorých toxikologická relevancia sa javí ako čiastočná, a preto nie je možné vypracovať hodnotenie chemickej ekvivalencie s GERW z P. palustris a P. elliottii. Ďalej nie sú dostupnými dáta o stabilite a ani toxikologické dáta. Panel tak dospel k záveru, že by nebolo možné vyhodnotiť bezpečnosť GERW pochádzajúcich z P. halepensis a P. brutia.

Panel odporúča Európskej komisii zvážiť aktualizovanie definíciu glyceroesterov živíc dreva (E 445) uvedenú v špecifikáciách EÚ. Malo by byť uvedené, že GERW obsahuje zvyškové frakcie glycerol monoesterov, okrem zmienených glycerol di- a triesterov a obsahuje reziduálne voľné živicové kyseliny a neutrálne látky (iné, nie kyslé zmydeľnené a nezmydeľnené látky).

Celé stanovisko je dostupné na webovom sídle EFSA: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2018.5370


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood