Facebook Statistics
Značka Kvality

Prehodnotenie bezpečnosti síranov hliníka E 520-523 a hydrogénfosforečnan hlinito-sodného E 541, používaných ako prídavné látky do potravín.

06-08-2018

Panel ANS EFSA vypracoval vedecké stanovisko, ktoré sa venuje prehodnoteniu bezpečnosti E 520-523 a E 541 ako prídavných látok. Panel považuje dáta o toxicite a expozícii, ktoré mal k dispozícii za primerané pre prehodnotenie bezpečnosti. Sírany hliníka E 520-523 a hydrogénfosforečnan hlinito-sodný (kyslý) E 541 sú povolenými prídavnými látkami len pre malý počet špecifických produktov a expozícia uvedeným zlúčeninám je tak pravdepodobne blízka nule. Biodostupnosť zlúčenín hliníka je nízka a ich akútna toxicita veľmi nízka. Pokiaľ ide o genotoxicitu a karcinogenitu, nepredstavujú nebezpečenstvo. Hodnota najvyššej dávky zlúčenín hliníka v subchronických štúdiách, pri ktorej nebol pozorovaný žiadny nežiaduci účinok, NOAEL, zistená u potkanov predstavovala 52 mg Al/kg telesnej hmotnosti za deň a u psov 90 mg/kg za deň. Najnižšia hodnota NOAEL pri teste neurotoxicity u potkanov predstavovala 30 mg Al/kg za deň. Hodnota NOAEL pre vyvíjajúci sa nervový systém bola zistená v štúdiách s myšami a potkanmi a pohybovala sa v rozmedzí 10-42 mg Al/kg telesnej hmotnosti za deň.

Panel dospel k záveru, že E 520-523 a E 541 nepredstavujú nebezpečenstvo v medziach autorizovaného používania a autorizovanej miery používania.

Celé stanovisko je dostupné na webovom sídle EFSA:https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2018.5372


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood