Prepuknutie salmonelózy vo viacerých krajinách spojené s čokoládovými výrobkami
Čokoládové výrobky vyrábané v Belgicku boli vo viacerých krajinách identifikované ako zdroj salmonely, uvádzajú EFSA a ECDC v Rapid Outbreak Assessment.
K 8. aprílu 2022 bolo hlásených 150 potvrdených a pravdepodobných prípadov nakazením Salmonella typhimurium v desiatich štátoch: Belgicko, Francúzsko, Nemecko, Írsko, Luxembursko, Holandsko, Nórsko, Španielsko, Švédsko a Spojené kráľovstvo. Infekcie sa vyskytli najmä u detí mladších ako 10 rokov.
V decembri 2021 bola S. typhimurium zistená v nádrži na mlieko v belgickej prevádzke predmetnej spoločnosti, a to počas jej vlastných kontrol. Spoločnosť zaviedla niektoré hygienické opatrenia, zvýšili sa odbery a testovanie produktov a kontrola spracovateľského prostredia. Po negatívnom testovaní na salmonelu následne distribuovala čokoládové výrobky do Európy a ďalších krajín. Koncom marca 2022, na základe molekulárnych analýz a výsledkov sekvenovaní, vedci spojili prípady nakazenia s prevádzkou v Belgicku.
Od 2. apríla 2022 začali príslušné vnútroštátne orgány vydávať varovania týkajúce sa verejného zdravia a spoločnosť vykonala dobrovoľné stiahnutie konkrétnych produktov a dávok v rôznych krajinách. Dňa 8. apríla 2022 po úradnej kontrole úrad pre bezpečnosť potravín v Belgicku odobral spoločnosti povolenie na výrobu. Okrem toho spoločnosť stiahla všetky šarže všetkých produktov vyrobených v danom belgickom zariadení, bez ohľadu na ich číslo šarže alebo dátum exspirácie.
Experti EFSA a ECDC tvrdia, že na identifikáciu hlavnej príčiny a možných faktorov stojacich za kontamináciou sú potrebné ďalšie vyšetrovania, vrátane hodnotenia možného širšieho využitia kontaminovaných surovín v iných spracovateľských závodoch.
Pretože molekulárna analýza sa bežne nevykonáva vo všetkých krajinách, niektoré existujúce prípady môžu zostať neodhalené.
Tlačovú správu nájdete na webovej stránke EFSA.