Facebook Statistics
Značka Kvality

Pri nákupe potravín vsaďte na overených slovenských výrobcov

04-12-2017

S blížiacimi sa vianočnými sviatkami a zvýšenom dopyte po potravinách je potrebné venovať zvýšenú pozornosť obsahu nákupných košíkov. Odporúčame vsadiť na overených dodávateľov ponúkajúcich čerstvé a kvalitné produkty. V spolupráci s potravinovými inšpektormi zrealizovalo po celom Slovensku tisíce kontrol na všetkých stupňoch reťazca zamerané na potraviny, ktoré sa konzumujú počas Vianoc a nového roku.

  • Potravinoví  inšpektori zrealizovali 43 tisíc celoslovenských  kontrol potravín
  • Nedostatky zistené u 3 775 kontrol (8,7%)
  • Špeciálne kontroly vajec, mäsa, orechov, medu, kapusty, čokolády, vín a cukroviniek

„Kvalita a čerstvosť potravín sú u nás na prvom mieste. Počas celého roka sme čelili rôznym potravinovým škandálom, či už to bolo pokazené mäso z Brazílie, oleje s toxickými látkami z Ukrajiny alebo holandské vajcia nakazené pesticídom fipronil. No práve vďaka okamžitému zásahu našich potravinových inšpektorov sme boli vôbec prvou krajinou Európskej únie, ktorá na problematiku poukázala,“ uviedla Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. „Aj tieto kauzy sú jasným dôkazom, že nie vždy sa oplatí preferovať dovezené lacnejšie výrobky. Nebojte sa naďalej sa pýtať na zloženie, čítať etikety, aby ste mali na svojom vianočnom stole čo najčerstvejšie potraviny,“ vyzvala spotrebiteľov vicepremiérka.

Inšpektori kontrolovali všetky stupne potravinového reťazca od primárnych producentov, až po výrobcov predávajúcich hlavne v maloobchode. „Navštívili sme prvovýrobcov, baliarne, distribútorov, dopravcov, dovozcov, veľké obchodné sklady, hyper a supermarkety, malé a stredné predajne či výrobcov predávajúcich vo vlastnej predajni. Nevynechali sme ani trhoviská, stánkové predaje či bitúnky,“ povedal Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS SR).

Potravinová kobra zrealizovala v sledovanom období do 31. 10. 2017 zatiaľ 43 439 kontrol. Nedostatky našla v 3 775 prípadoch, čo predstavuje 8,7 % pochybení. Inšpektori udelili 1 943 blokových pokút v celkovej hodnote 47 046 €. „Medzi zistené nedostatky patril napríklad predaj potravín po uplynutí DMT, predaj klobásy a salámy bez dokladu o pôvode, ako problematické sa podobne ako vlani ukázalo ovocie a zelenina. Väčšinou išlo o problémy s čerstvosťou, napr. balené čerstvé komodity boli plesnivé, a teda nevhodné na ľudskú spotrebu, pri hlive ustricovej neboli dodržané podmienky skladovania výrobku. Namiesto teploty 0-6 °C, bol uchovávaný na regáli pri ovocí a zelenine pri teplote prostredia 19,4 °C.  Medzi najčastejšie porušované ovocie a zelenina patria  už snáď tradične jablká, banány, paradajky, papriky,“ priblížil problematiku Jozef Bíreš.

Najviac kontrol zrealizovali inšpektori v malých (10 812) a stredných predaniach (11 962), u výrobcov a baliarňach (6 376) a v hypermarketoch (5 999). Cielené kontroly prebiehali v pracovnom čase i mimo pracovnej doby. Z celkového počtu 12 769 kontrolovaných prevádzok (objektov) boli nedostatky zistené v 2 646 prevádzkach, čo predstavuje porušenosť 20,7 %.

Kontrolóri sa zamerali aj na importované suroviny a potraviny rastlinného pôvodu z tretích krajín a krajín mimo EÚ (napr. výživové doplnky, rafinované oleje, citrusy, nealko nápoje, káva, arašidy). Počas 2 505 úradných kontrol preverili 3 309 zásielok. Z 309 odobratých vzoriek nevyhovelo 12 (kokosové mlieko z Vietnamu, kakaová nátierka s lieskovcami zo Srbska, nelúpané arašidy z Číny, paradajková pasta z Iránu, sušienky polomáčané v kakaovej poleve s posypom škorice).

Medzi ďalšie potraviny, u ktorých našli inšpektori pochybenia, patria orechy. „Vo vlašských sa nachádzal nadlimitný počet škrupín, nefunkčný obal pri arašidoch bol prelepený lepiacou páskou,“ vymenoval chyby ústredný riaditeľ. Prekročené množstvo chemických látok našli inšpektori vo včelom mede kvetovom, podobne ako vlani neuvádzali niektorí výrobcovia čokolády a čokoládových figúrok množstvo kakaovej sušiny alebo produkt predávali po dátume exspirácie.  V ananásových rezoch sa našla prítomnosť syntetických farbív, v údenom bôčiku došlo k prekročeniu najvyššieho prípustného množstva uhlovodíka benzoapyrén, v konzerve tresčej pečeni sa vyskytovali mŕtve škrkavky,  u domácej bravčovej masti namerali kontrolóri prekročený limit kyseliny olejov.

„Celkovo inšpektori odobrali  13 335 vzoriek, všetky boli analyzované v akreditovaných laboratóriách ŠVPS. V kontrolách pokračujeme až do konca roka. Zavádzanie zákazníkov nebudeme v žiadnom prípade tolerovať, “ dodala vicepremiérka a ministerka Gabriela Matečná.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood