Facebook Statistics
Značka Kvality

Príručka na charakterizáciu MO použitých ako doplnkové kŕmne látky, alebo ako produkčné organizmy

03-04-2018

V nadväznosti na verejné pripomienkové konanie, ktoré prebiehalo v dňoch 15.6.-15.9.2017 k návrhu Príručky na charakterizáciu mikroorganizmov používaných ako doplnkové kŕmne látky, alebo ako produkčné organizmy, schválil vedecký Panel EFSA FEEDAP jej finálne znenie, ktoré je dostupné na webovom sídle EFSA.

Tento usmerňujúci dokument má pomôcť žiadateľovi pri príprave a predkladaní žiadosti o povolenie doplnkových látok určených na používanie vo výžive zvierat, v súlade s článkom 7.6 nariadenia (ES) č. 1831/2003 a ako sa vyžaduje v oddiele 2 Prílohy II a v príslušných oddieloch Prílohy III k nariadeniu (ES) č. 429/2008. Špecificky pokrýva charakterizáciu mikroorganizmov používaných ako doplnkové kŕmne látky, alebo ako produkčné organizmy.

Táto príručka sa uplatňuje aj na doplnkové kŕmne látky vyrobené z geneticky modifikovaných mikroorganizmov (GMM), pre ktoré sa vyžaduje povolenie podľa nariadenia (ES) č. 1829/2003. V prípade produktov fermentácie sa berú do úvahy iba tie aspekty, ktoré priamo súvisia s produkčným organizmom vrátane bezpečnostných aspektov genetických modifikácií. Na účely tejto príručky sa pod pojmom „mikroorganizmy“ rozumejú baktérie, kvasinky a vláknité huby. Pre iné taxonomické skupiny (ako sú fágy, Archaea alebo microalgea) sa základné princípy príručky uplatňujú na základe prípadu k prípadu. V prípade žiadostí pre kŕmne suroviny (biomasu) vyrobené z GMM sa základné zásady opísané v tomto dokumente vzťahujú na charakterizáciu mikroorganizmu (-ov). Doplnkové kŕmne látky, v ktorých sú prítomné živé GMM, úmyselne alebo neúmyselne, sú mimo rozsahu tohto dokumentu. Táto príručka sa vzťahuje na charakterizáciu mikrobiálnych kmeňov, ktoré sú predmetom žiadostí o povolenie doplnkových kŕmnych látok, ktoré obsahujú mikroorganizmy alebo sú nimi vyrobené. V prípade ostatných častí hodnotenia by sa žiadatelia mali odkázať na ďalšie príslušné príručky Paneli FEEDAP, napr. Príručka o identite, charakterizácii a podmienkach používania doplnkových kŕmnych látok, Príručka na hodnotenie bezpečnosti doplnkových kŕmnych látok pre cieľové organizmy a Príručka na hodnotenie bezpečnosti doplnkových kŕmnych látok pre spotrebiteľa.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood