Facebook Statistics
Značka Kvality

Príručka na podávanie žiadostí o zaradenie ako „Novel Food“

20-02-2018

Dňa 1.1.2018 vstúpilo do platnosti nové Nariadenie (EÚ) 2015/2283 o nových potravinách, ktoré zrušilo a nahradilo Nariadenie (ES) č. 258/97 a Nariadenie (ES) č. 1852/2001. Nové Nariadenie zlepšuje podmienky, vďaka ktorým sa na trh EÚ môžu ľahšie dostať nové a inovatívne potraviny, za podmienok zachovania vysokej úrovne bezpečnosti potravín pre spotrebiteľov v EÚ.

Vstupom nového Nariadenia do platnosti sa hodnotenie bezpečnosti tzv. nových potravín stáva centralizované a vykonáva ho Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA). Európska komisia konzultuje s úradom EFSA žiadosti a vydáva rozhodnutia na základe výsledkov hodnotenia vykonaných EFSA.

Aby EFSA uľahčila žiadateľom prípravu žiadostí, vypracovala Príručku na prípravu a prezentáciu žiadostí o autorizáciu nových potravín.  EFSA zároveň zverejnila Administratívnu príručku na podávanie žiadostí o autorizáciu nových potravín v súlade s čl. 10 Nariadenia (EU) 2015/2283. Administratívna príručka obsahuje tzv. checklist požiadaviek na dáta, ktoré sú stanovené v príručke na prípravu žiadostí a štyri tabuľky, v ktorých musí žiadateľ zosumarizovať vedecké štúdie súvisiace s technických dosiérom.

EFSA odporúča žiadateľom vyplniť checklist, ako aj tabuľky a pripojiť ich ako „ostatné relevantné informácie“ pri podávaní žiadosti prostredníctvom elektronického systému Európskej komisie.

Bližšie informácie o schvaľovacom procese je dostupný na webovom sídle EK: https://ec.europa.eu/food/safety/novel_food/legislation_en


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood