Protokol k vedeckému stanovisku – prípustná horná hranica dietetických cukrov
V júni 2016 dostal Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) mandát od príslušných úradov pre potraviny piatich európskych krajín (Dánsko, Fínsko, Island, Nórsko a Švédsko). Mandát sa týkal poskytnutia výživovej referenčnej hodnoty (DRV) pre cukry, s osobitnou pozornosťou venovanou pridaným cukrom.
EFSA vypracoval návrh protokolu, kde definoval stratégiu, ktorá by sa mala uplatňovať pri zhromažďovaní údajov, posudzovaní dôkazov, ich analýze a zjednotení. Cieľom bolo vytvoriť základ pre tvorbu vedeckého stanoviska ohľadom cukrov.
Keďže EFSA žiadal o radu zainteresovaných strán, Panel pre dietetické výrobky, výživu a alergie (Panel NDA) EFSA schválil protokol na verejnú konzultáciu, ktorá prebiehala od 9. 1. 2018 do 4. 4. 2018. Počas tohto obdobia sa v Bruseli uskutočnilo technické stretnutie so zainteresovanými stranami. Po konzultácii so zainteresovanými stranami a žiadateľmi o mandát EFSA interpretuje tento mandát ako žiadosť o poskytnutie vedeckého odporúčania ohľadom prípustnej hornej hranici príjmu (UL) pre (celkové/pridané/voľné) cukry (t.j. maximálnu hranicu celkového dlhodobého denného príjmu cukrov zo všetkých zdrojov, ktorá nepredstavuje riziko nepriaznivých účinkov na zdravie ľudí).
Hodnotenie sa týka hlavných typov cukrov (mono- a disacharidy, t. j. glukóza, fruktóza, galaktóza, sacharóza, laktóza, maltóza a trehalóza), ktoré sa vyskytujú v zmiešaných diétach podávaných orálne. Pozornosť vzbudzuje spojenie cukrov so vznikom metabolických ochorení a zubného kazu.
Konečná verzia protokolu bola schválená Panelom NDA dňa 28. 6. 2018.
Celý protokol nájdete na webovom sídle EFSA:
http://www.efsa.europa.eu/fr/efsajournal/pub/5393
V súvislosti s návrhom protokolu, ktorý bol pripravený Panelom NDA a podporený ad hoc Pracovnou skupinou pre cukry, sa uskutočnila spomínaná verejná konzultácia (9. 1. 2018 - 4. 4. 2018).
Návrh protokolu bol schválený na plenárnom zasadnutí Panelu NDA dňa 12. 12. 2017. Súvisiace technické stretnutie Panelu NDA so zainteresovanými stranami sa uskutočnilo počas konzultačného obdobia dňa 13. 2. 2018 v Bruseli.
Počas verejnej konzultácie boli EFSA doručené pripomienky od 46 zainteresovaných strán. Výsledkom konzultácie je záverečná technická správa, ktorá obsahuje sumár pripomienok a komentár EFSA k pripomienkam.
Protokol bude aplikovaný pri vypracovaní návrhu vedeckého stanoviska k prípustnej hornej hranici dietetických cukrov. K návrhu vedeckého stanoviska bude spustená ďalšia verejná konzultácia (pravdepodobne na konci roka 2019).
Celú technickú správu nájdete na webovom sídle EFSA: