Reakcia Ministerstva pôdohospodárstva SR na vyjadrenia o legislatíve, ktorá upravuje výrobu bryndze
Predseda asociácie spotrebiteľov Slovenska Miloš Lauko povedal, že: „...bryndza sa falšuje už dnes s tichou podporou Ministerstva pôdohospodárstva SR. Bryndza je tradičný výrobok s tradičnou receptúrou a v žiadnom prípade to nie je kravský výrobok“.
Ministerstvo sa dôrazne ohradzuje proti takýmto vyjadreniam. Kontroly prebiehajú podľa doteraz platnej legislatívy a sú vykonávané rovnako u výrobcov ako aj v obchodnej sieti. Pripravovaná legislatíva má vniesť poriadok do označovania bryndze a zároveň pomôcť slovenským výrobcom uplatniť sa v konkurenčnom prostredí EÚ, kde legislatíva neupravuje zloženie ani označovanie tohto výrobku.
Nie je pravdou ani to, že bryndza bola na slovenskom území historicky len ovčím výrobkom. Najstaršie známe písomné zmienky o bryndzi sú v Urbári hradného panstva Vršatec z 1. januára 1683. Tento dokument vydala SAV Bratislava v roku 1959. Okrem iného sa v dokumente píše: „Bryndzu pansku jsou tež dvakrát do roka vzít, k žatve a k pustu, kteru maju do duchodu panskeho zaplatit. Jestli sej im da sama kravska, jeden cent za pet zlatych, pakliž michana z ovču, tehdy cent za sedm zlatych. A tak pride funt kravskej po peti kralovskych, michnej po šesti a samej ovčej po sedmi“. Tento text svedčí o tom, že tradične sa na našom území vyrábali rôzne druhy bryndze a to hlavne v závislosti od ročného obdobia.
Zámerom ministerstva je nie len ochrana slovenských výrobcov, ale aj presné informovanie spotrebiteľa o tom aké je zloženie výrobku, ktorý si kupuje.