Riziká z prítomnosti ochratoxínu A v potravinách vyhodnotené
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) zverejnil vedecké stanovisko o rizikách pre zdravie ľudí v súvislosti s prítomnosťou ochratoxínu A (OTA) v potravinách. Tento mykotoxín tvoria plesne, ktoré sa nachádzajú v rôznych potravinách (napr. obilniny, konzervované mäso, čerstvé a sušené ovocie, syr).
Nové údaje, ktoré sú k dispozícii od posledného hodnotenia v roku 2006, naznačujú, že OTA môže byť genotoxický kvôli priamemu poškodzovaniu DNA. Odborníci tiež potvrdili, že môže mať karcinogénne účinky na obličky. Experti preto vypočítali rozpätie expozície (margin of exposure, MOE), ktoré sa používa pri hodnotení rizika. MOE slúži na posúdenie možných obáv o bezpečnosť potravín a krmív, ktoré vyplývajú z prítomnosti látok s genotoxickým aj karcinogénnym účinkom v potravinách a krmivách.
EFSA vo svojom predchádzajúcom stanovisku určil prípustný týždenný príjem (tolerable weekly intake, TWI) na základe toxicity a karcinogenity pre obličky. Experti teraz použili konzervatívnejší prístup v podobe výpočtu MOE. EFSA dospel k záveru, že pre väčšinu skupín spotrebiteľov sú obavy o zdravie na mieste. Vedecké stanovisko EFSA bude preto podkladom pre Európsku komisiu v prebiehajúcej diskusii o najvyšších prípustných množstvách OTA v potravinách.
Pri finalizácii stanoviska bral EFSA do úvahy pripomienky od zainteresovaných strán, ktoré obdržal v rámci verejnej konzultácie.
Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.
Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:
EFSA Media Relations Office
Tel. +39 0521 036 149
Email [email protected]
Iní ako predstavitelia médií sa môžu obrátiť na Ask EFSA Service.