Facebook Statistics
Značka Kvality

Sacharín: zvýšený bezpečnostný limit

13-12-2024

Úrad EFSA vo svojom vedeckom stanovisku dospel k záveru, že sacharín je bezpečný pre ľudskú spotrebu a zvýšil prijateľný denný príjem (acceptable daily intake - ADI) z 5 na 9 mg/kg telesnej hmotnosti na deň.

Hodnota ADI, ktorá vyjadruje bezpečné množstvo látky, ktoré možno denne skonzumovať počas celého života, sa vzťahuje na sacharín a jeho sodné, vápenaté a draselné soli (E 954). Predchádzajúca hodnota ADI bola stanovená v roku 1995 na základe zvýšeného výskytu nádorov močového mechúra pozorovaného v štúdiách na potkanoch. V súčasnosti však existuje vedecká dohoda, že tieto nádory sú špecifické pre samce potkanov a netýkajú sa ľudí.

Odborníci úradu EFSA preskúmali všetky dostupné údaje a dospeli k záveru, že sacharín nespôsobuje poškodenie DNA a je nepravdepodobné, že by jeho konzumácia bola spojená s rizikom rakoviny u ľudí.

Okrem toho je expozícia spotrebiteľov nižšia ako novo odvodená hodnota ADI, čo znamená, že neexistuje žiadne zdravotné riziko.

Čo je sacharín?

Sacharín sa používa na sladenie potravín a nápojov už viac ako 100 rokov a v 60. a 70. rokoch sa stal populárnym ako náhrada cukru.

Soli sacharínu sa používajú, pretože sa lepšie rozpúšťajú vo vode. Vďaka tomu sa ľahšie pridávajú do potravín a nápojov a môžu byť sladšie.

Rovnako ako všetky prídavné látky v potravinách sa aj sacharín a jeho soli musia na výrobkoch uvádzať, aby sa spotrebitelia mohli informovane rozhodnúť.

Toto prehodnotenie je súčasťou širšej práce na preskúmaní bezpečnosti všetkých prídavných látok v potravinách, ktoré boli povolené na používanie v potravinách pred 20. januárom 2009, ako to vyžaduje nariadenie EÚ.

Odkaz na vedeckú publikáciu nájdete na linkoch:

Tlačovú správu úradu EFSA nájdete na webovej stránke úradu EFSA.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Projekty podporované z fondov EÚ
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood