Sacharín: zvýšený bezpečnostný limit
Úrad EFSA vo svojom vedeckom stanovisku dospel k záveru, že sacharín je bezpečný pre ľudskú spotrebu a zvýšil prijateľný denný príjem (acceptable daily intake - ADI) z 5 na 9 mg/kg telesnej hmotnosti na deň.
Hodnota ADI, ktorá vyjadruje bezpečné množstvo látky, ktoré možno denne skonzumovať počas celého života, sa vzťahuje na sacharín a jeho sodné, vápenaté a draselné soli (E 954). Predchádzajúca hodnota ADI bola stanovená v roku 1995 na základe zvýšeného výskytu nádorov močového mechúra pozorovaného v štúdiách na potkanoch. V súčasnosti však existuje vedecká dohoda, že tieto nádory sú špecifické pre samce potkanov a netýkajú sa ľudí.
Odborníci úradu EFSA preskúmali všetky dostupné údaje a dospeli k záveru, že sacharín nespôsobuje poškodenie DNA a je nepravdepodobné, že by jeho konzumácia bola spojená s rizikom rakoviny u ľudí.
Okrem toho je expozícia spotrebiteľov nižšia ako novo odvodená hodnota ADI, čo znamená, že neexistuje žiadne zdravotné riziko.
Čo je sacharín?
Sacharín sa používa na sladenie potravín a nápojov už viac ako 100 rokov a v 60. a 70. rokoch sa stal populárnym ako náhrada cukru.
Soli sacharínu sa používajú, pretože sa lepšie rozpúšťajú vo vode. Vďaka tomu sa ľahšie pridávajú do potravín a nápojov a môžu byť sladšie.
Rovnako ako všetky prídavné látky v potravinách sa aj sacharín a jeho soli musia na výrobkoch uvádzať, aby sa spotrebitelia mohli informovane rozhodnúť.
Toto prehodnotenie je súčasťou širšej práce na preskúmaní bezpečnosti všetkých prídavných látok v potravinách, ktoré boli povolené na používanie v potravinách pred 20. januárom 2009, ako to vyžaduje nariadenie EÚ.
Odkaz na vedeckú publikáciu nájdete na linkoch:
- Plain language summary: Re-evaluation of saccharin and its sodium, potassium an…
- Re‐evaluation of saccharin and its sodium, potassium and calcium salts (E 954) as food additives
Tlačovú správu úradu EFSA nájdete na webovej stránke úradu EFSA.