Facebook Statistics
Značka Kvality

Samit ministrov poľnohospodárstva v rámci Grüne Woche 2016

20-01-2016

(Berlín, 14. - 16. januára 2016) „Ako nakŕmiť naše mestá? – Poľnohospodárstvo a vidiecke oblasti v čase urbanizácie“ - práve tieto témy boli dominantnou súčasťou panelových diskusií predstaviteľov poľnohospodárskeho sektora z celého sveta, ktorí sa zišli na 8. ročníku Globálneho fóra pre potraviny a poľnohospodárstvo v Berlíne (Global Forum for Food and Agriculture - GFFA) ako súčasť 81. prestížneho medzinárodného poľnohospodárskeho veľtrhu  Zelený týždeň (IGW - Internationale Grüne Woche, 15. - 24. január 2016).

Vyvrcholením stretnutí a predmetných diskusií bol Samit ministrov poľnohospodárstva 2016, ktorý sa konal pod záštitou Spolkového ministerstva zahraničných vecí SRN. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na tomto podujatí reprezentovala štátna tajomníčka Magdaléna Lacko – Bartošová, ktorá sa spolu s ostatnými účastníkmi stretnutia venovali predovšetkým kľúčovým otázkam urbanizácie, ktorá je popri globalizácii jedným z hlavných smerovaní našej doby, pretože viac ako polovica svetovej populácie dnes už žije v mestách.

Očakáva sa, že do roku 2050 bude žiť v mestských aglomeráciách tri štvrtiny svetovej populácie, t.j. približne 7 miliárd ľudí. Vzhľadom na rýchlo rastúce mestské aglomerácie je preto potrebné sa zamerať v budúcnosti najmä na hospodársky, ekologický a sociálny rozvoj. Prediskutovaná bola tiež otázka vplyvu urbanizácie na poľnohospodárstvo a vidiecke oblasti v rôznych častiach sveta a forma ich zotrvania v budúcnosti. Na záver samitu bolo prijaté spoločné komuniké.

V rámci veľtrhu sa štátna tajomníčka agrorezortu stretla aj so zástupcami rezortov Česka, Čiernej Hory a Švédska, aby v rámci bilaterálnych rozhovorov prerokovali možnosti dvojstrannej spolupráce i kooperácie pri prejednávaní poľnohospodárskych tém v rámci EÚ, a to najmä v súvislosti s prípravou nastávajúceho slovenského predsedníctva v Rade EÚ.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood