Facebook Statistics
Značka Kvality

Sekvenovanie celého genómu sa ukazuje byť sľubné v boji proti mikrobiálnej rezistencii

06-06-2019

Parma, 05. 06. 2019

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vo svojej novej správe poznamenal, že sekvenovanie celého genómu (whole genome sequencing, WGS) môže zlepšiť monitoring mikrobiálnej rezistencie (MR) v potravinách a u zvierat. EFSA navrhuje, aby sa tieto metódy postupne zaviedli do monitoringu vykonávaného členskými štátmi EÚ ešte pred  rokom 2021, kedy do platnosti vstúpia revidované právne predpisy o monitorovaní MR.

Pomocou WGS je možné identifikovať gény rezistencie priamo u baktérií. Súčasne používané fenotypové metódy testujú baktérie na rezistenciu voči špecifickým antibiotikám, no nezistia gény rezistencie voči jednotlivým antimikrobiálnym látkam. WGS má potenciál nielen predpovedať MR efektívnejšie, ale poskytuje tiež veľké množstvo údajov, ktoré možno použiť na ďalšie epidemiologické štúdie a analýzy.

Správa EFSA zdôrazňuje potrebu monitorovať MR v morských plodoch, pretože o tejto problematike dosiaľ existuje málo informácií. Takéto odporúčanie EFSA súvisí s nedávnym rozšírením akvakultúry a nárastom dovozu produktov akvakultúry do EÚ.

Odborníci zdôrazňujú, že je nesmierne dôležité pochopiť, ako sa MR objavuje a šíri v prostredí, kde sa potraviny vyrábajú alebo spracúvajú. Toto je oblasť, ktorá si vyžaduje viac vyšetrovania, a preto na nej bude EFSA pracovať.

EFSA ďalej uvádza odporúčania týkajúce sa veľkosti vzoriek. Navrhuje tiež začať monitorovať rezistenciu voči tým antibiotikám, ktoré sa v súčasnosti nesledujú, no pre verejné zdravie sú významné. Umožní to lepšiu detekciu možných nových mechanizmov rezistencie. Monitorovanie MR je kľúčové a patrí medzi jednu z priorít akčného plánu EÚ pre boj proti MR. EFSA preskúmala spôsob, akým sa v súčasnosti vykonáva monitorovanie MR v EÚ, pričom do úvahy brala najnovší vedecký a technický vývoj.

Boj proti rezistencii na európskej úrovni

V roku 2017 Európska komisia (EK) prijala nový európsky akčný plán Jedno zdravie (The One Health European Joint Programme), ktorý je zameraný aj na boj proti MR. Cieľom je znížiť výskyt a šírenie MR a sprístupniť nové účinné antimikrobiálne látky v rámci EÚ i mimo nej. EK sa zaviazala do roku 2021 preskúmať svoje Vykonávacie rozhodnutie 2013/652 EÚ o monitorovaní a ohlasovaní MR u zoonotických a komenzálnych baktérií.

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:

EFSA Media Relations Office
Tel.: +39 0521 036 149
E-mail: [email protected]


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood