Facebook Statistics
Značka Kvality

Signalizačná správa ÚKSÚP-u na 23. 2. 2007

28-02-2007

Zrážky, ktoré spadli na území Slovenska v 1. a 2. dekáde mesiaca február, nedovolili poľnohospodárom vstúpiť na pozemky a overiť si stav ozimín. Poľnohospodár ale musí myslieť dopredu. V mesiaci marec sa už začína sejba a to znamená, že je čas, keď treba pripraviť osivo. Do pôdy medzi prvými plodinami ide hrach. Hrach je vďačný za pôdnu vlahu pri vzchádzaní. Čo môže poľnohospodára prekvapiť? Baktériová spála hrachu - ide o chorobu, ktorá sa prenáša osivom. Pre šírenie choroby je potrebné infikované osivo a teplé daždivé počasie v jarných mesiacoch roka. Suché počasie bráni šíreniu choroby. Choroba môže spôsobiť 5 – 25 %-né straty na úrode. V porastoch sa prejavuje tak, že na listoch, stonkách, palistoch a strukoch sa vytvárajú okrúhle alebo pozdĺžne škvrny. Ide o škvrny, ktoré sú spočiatku vodnaté, priesvitné, neskôr olivovozelené alebo olivovohnedé a nakoniec tmavohnedé, usychajúce. Na semenách hrachu sa vytvárajú škvrny. Ďalšia choroba, ktorá sa prenáša osivom, je pleseň hrachová. Ide o chorobu, šírenie ktorej si vyžaduje daždivé počasie počas vegetácie. Straty na úrode pri silnejšom napadnutí sú 30 %. V poraste sa prejaví tak, že spočiatku sa na listoch objavia drobné škvrnky, ktoré sa neskôr zväčšujú. Škvrny sú svetlohnedej farby a sú ohraničené listovou žilnatinou. Semená, ktoré sú napadnuté chorobou, sú menšie, majú na sebe hnedé škvrny a sú horkej chuti. Choroba prežíva aj v pôde na rastlinných zvyškoch. Preto je potrebné dodržať striedanie plodín. Pre šírenie choroby, ktorá sa do rastliny dostáva cez kutikulu (pokožku), je potrebná teplota od 5 až do 25°C. Pozornosť je potrebné venovať aj múčnatke hrachovej a antraknóze hrachu, kde pre šírenie choroby je rovnako potrebné daždivé a veterné počasie. V prípade, že bol zistený výskyt antraknózy hrachu, je potrebné dodržať 10-ročný odstup pestovania hostiteľských rastlín. Ide o hrachor, viku, fazuľu, lucernu a ďatelinu čiernu. K chorobám hrachu patrí aj fuzáriové vädnutie hrachu. Rovnako aj tu je potrebné, aby sa pre sejbu použilo osivo nekontaminované chorobou. Pri výpočte chorôb hrachu si musí poľnohospodár uvedomiť, že základom predchádzania chorôb je používanie zdravého osiva, striedanie plodín a morenie proti uvedeným chorobám. Okrem chorôb je potrebné pozornosť upriamiť aj na zrniarku hrachovú. Výskytu predchádzame tak, že osivo moríme hneď po zbere, preto je na poľnohospodárovi, aby sa presvedčil, či bolo osivo morené proti uvedenému škodcovi. Poľnohospodár sa musí presvedčiť, proti ktorým škodlivým organizmom bolo osivo morené.

V mesiaci február pokračujú regionálne semináre pre poľnohospodárov. Súčasťou seminárov je rozdávanie propagačných materiálov – prospektov. Poľnohospodárov upozorňujeme, že v prospektoch sa dozvedia o možnosti použitia toho-ktorého prípravku, ale ide len o informácie a možnosti. Pre poľnohospodára je záväzný Zoznam registrovaných (povolených) prípravkov pre príslušný rok.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood