Facebook Statistics
Informácie o COVID-19

Aktuality

Návrat slovenskej diviny do obchodov

06-11-2020

Po úspešnom reštarte predaja slovenskej jahňaciny prichádza Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) s ďalším ambicióznym projektom zameraným na podporu predaja vysoko kvalitnej slovenskej diviny. Minister Ján Mičovský oboznámil verejnosť s novým logom „Delikatesa z lesa“, s ktorým sa budú spotrebitelia v najbližších dňoch stretávať na výrobkoch chladenej diviny na pultoch našich reťazcov. Ide o 100 % slovenskú divinu, ulovenú a spracovanú na Slovensku.

Projekt MPRV SR „Delikatesa z lesa“ spája slovenských spracovateľov diviny, poľovníkov a obchodníkov. Jeho cieľom je vrátiť na pulty reťazcov 100 % slovenské, kvalitné a bezpečné mäso z diviny z lesov celého Slovenska. Priemerný Slovák skonzumuje ročne okolo 63 kg mäsa, z toho predstavuje divina len 1,1 kg.

„Na Slovensku máme 14 prevádzok, ktoré spracovávajú zverinu. Do tohto projektu sa zatiaľ zapojila len jedna. Vyzývam aj ostatné prevádzky, poľovníkov a reťazce, aby sa spojili a ponúkli Slovákom divinu, podobne ako to urobili pri projekte Zlaté jahňa a zároveň apelujem na všetky zainteresované strany na rozumné nastavenie cenovej politiky tak, aby sa kvalitné mäso dostalo medzi čo najviac zákazníkov“ zdôraznil minister Ján Mičovský.

V rámci projektu „Delikatesa z lesa“ dodávajú mäso do Agrofarmy, s.r.o. Červený Kameň štátny podnik LESY SR, poľovníci a s logistikou zvozu pomáha Slovenská poľovnícka komora. Raticová zver spôsobuje každý rok veľké škody, ktoré bude riešiť novela zákona o poľovníctve.

„Novela obsahuje viacero nástrojov a opatrení, ktorých cieľom má byť zníženie početných stavov raticovej zveri. Medzi tieto nástroje patrí zvýšenie efektívnosti a kontroly lovu zveri, umožnenie užívateľom poľovných pozemkov, aby sa zapojili do procesu plánovania lovu zveri, možnosť poveriť lovom aj užívateľov poľovných pozemkov v prípade, ak užívateľ poľovného revíru neloví zver dostatočne intenzívne a pod. Zároveň zákon chce motivovať poľnohospodárov, aby zmenili spôsob obhospodarovania krajiny,“ vysvetlil generálny riaditeľ Sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva MPRV SR Michal Tomčík.

Štátny podnik LESY SR  je významným producentom vysokokvalitnej prírodnej slovenskej potraviny – diviny, ktorá  pochádza z voľne žijúcej zveri. Tú spracovávajú pod stálym veterinárnym dohľadom v Odštepnom závode Topoľčianky a „Lesnícke pochúťky“ predávajú vo vlastných predajniach v Banskej Bystrici a Topoľčiankach.

„V posledných rokoch cez Topoľčianky prešlo takmer 200 ton zveriny. Vzhľadom na spracovateľské kapacity je časť exportovaná aj do zahraničia,“ povedal generálny riaditeľ š.p. LESY SR Matej Vigoda.

Na všetky mrazené výrobky z diviny majú LESY SR od augusta 2020 Značku kvality.

„Svojim zákazníkom ponúknu jelenie mäso už v najbližších dňoch dva obchodné reťazce, ale záujem je takmer medzi všetkými členmi Slovenskej aliancie moderného obchodu. Verím preto, že spotrebitelia si nájdu cestu k takémuto kvalitnému produktu, aby to bol dostatočný impulz pre spracovateľov zvýšiť produkciu tohto mäsa. Tak by sme následne dokázali pokryť dopyt všetkých obchodníkov, ktorí majú záujem zapojiť sa do tohto projektu,“ vyjadril sa Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu.

Ďalšou možnosťou kúpy kvalitnej slovenskej diviny je webový portál www.predajdiviny.sk.

„Týmto spôsobom si môžu zákazníci kúpiť čerstvé mäso priamo od najbližšieho poľovného združenia,“ dodal Alojz Kaššák, podpredseda Slovenskej poľovníckej komory.

Kúpou slovenskej diviny podporujeme nielen domácich spracovateľov, ale aj svoje zdravie. Ide o vysoko kvalitné mäso, ktoré nesie skutočnú záruku, že spĺňa všetky predpísané normy kladené na jeho kvalitu a bezpečnosť. Jelenie mäso obsahuje významné nutričné hodnoty: má vyšší obsah bielkovín, železa, vitamínov B1, B2, B5, nenasýtených mastných kyselín a nižší obsah celkového tuku na jednotku hmotnosti v porovnaní s inými druhmi mäsa.