Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív tlačových správ

Rozširujeme podpory na pestovanie jahôd, lieskových orechov, bazy, či ruže jabĺčkovej

13-02-2017

Zvýšenie diverzifikácie pestovaných plodín na Slovensku vnímame ako nevyhnutnú súčasť prípravy na klimatické zmeny a na zabezpečenie potravinovej bezpečnosti krajiny. Rozširuje preto rozsah druhov ovocia a krmovín, na ktoré bude poskytovať podporu poľnohospodárom.

  • Rôznorodosť pestovaných plodín je na Slovensku nedostatočná
  • Nové podporované plodiny – jahody, baza, lieska a ruža jabĺčková
  • Pestovatelia zeleniny a rajčiakov budú mať predĺžené lehoty na podanie dokladov PPA

„Rôznorodosť plodín pestovaných na Slovensku je nedostatočná. Ovplyvňuje to nielen pôdu, ale aj opeľovačov - včely. A vplyv to má aj na podnikanie poľnohospodárov. Masovo pestované plodiny ako je repka, kukurica, slnečnica, či pšenica totiž podliehajú veľkým cenovým výkyvom na svetových trhoch. Som si istá, že domáci bazový sirup, jahody, či lieskové orechy si rozhodne nájdu medzi slovenskými spotrebiteľmi fanúšikov,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

MPRV SR preto rozširuje podporu poľnohospodárom z poľnohospodárskych fondov Európskej únie. V rámci opatrení diverzifikácie budú môcť farmári získať podporu z priamych platieb aj na jahody, bazu čiernu, liesku obyčajnú, či ružu jabĺčkovú. Tie tak pribudnú k doteraz podporovaným plodinám ako sú egreše, maliny, ríbezle a kôstkoviny - broskyne, marhule, nektarinky, slivky, čerešne, višne. V rámci podpory ekologizácie (tzv. greening), ktorý sa zameriava na zlepšovanie ekologickej stránky poľnohospodárstva, zmierňovania klímy a zlepšovanie biodiverzity, rozširuje ministerstvo zoznam podporovaných krmovín o lupinu bielu a lupinu úzkolistú.

Ministerstvo zároveň vychádza v ústrety pestovateľom zeleniny a rajčiakov. Predlžuje im lehoty na predkladanie dokladov vzťahujúcich sa k preukázaniu splnenia podmienky nákupu osív alebo sadeníc v neskoršom termíne. Tie sa tak posúvajú z doterajšieho 15. mája až o štyri a pol mesiaca. Podklady tak budú môcť posielať každoročne až do 30. septembra. Jednotné žiadosti o priame podpory sa budú predkladať PPA tak ako každý rok k  15. máju.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood