Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív tlačových správ

PPA začala rozposielať rozhodnutia v opatrení pre mladých farmárov

07-04-2017

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) dokončila vyhodnocovanie projektov opatrenia „Mladý farmár“ Programu rozvoja vidieka a začala rozposielať rozhodnutia uchádzačom o nenávratný finančný vo výške 50 000 eur.

  • PPA ukončila vyhodnocovanie viac ako 2 000 projektov
  • 500 žiadateľov získa celkovo 25 miliónov eur
  • Rozhodnutia i zmluvy rozposiela PPA žiadateľom výhradne poštou

„Z 2 028 žiadostí, ktoré agentúra obdržala do marca roku 2016 uspokojíme 500 žiadateľov sumou v celkovej výške 25 miliónov eur. Podľa pravidiel budeme najprv informovať žiadateľov, ktorí nesplnili kritériá a podmienky zaradenia do výberu, tých bolo 370. Následne dostanú rozhodnutia žiadatelia so schválenými projektmi a nakoniec budeme rozposielať rozhodnutia o neschválení z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov,“ vysvetlil Juraj Kožuch, generálny riaditeľ PPA. Rozhodnutia i zmluvy PPA zasiela výhradne poštou, žiadatelia tak nemusia navštevovať regionálne pracoviská agentúry. Všetci žiadatelia dostanú rozhodnutia do približne mesiaca.

Pri opatrení pre mladých farmárov s označením 6.1 Programu rozvoja vidieka bude dôležité, aby hodnoty štandardného výstupu zo strany mladých farmárov boli striktne dodržané a nadobudnuté financie sa neminuli účinkom. PPA bude preto pozorne kontrolovať dodržiavanie nastavených podnikateľských plánov, bude vykonávať kontroly na mieste a v prípade porušenia zmluvných podmienok bude prostriedky žiadať späť.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zároveň komunikuje s Európskou komisiou vo veci navýšenia prostriedkov na podporu mladých farmárov cez Program rozvoja vidieka. „Priemerný vek poľnohospodára bol  v roku 1990 na Slovensku 40 rokov. Dnes je to už takmer 50 rokov. Štát musí hľadať spôsoby ako podporiť mladých ľudí, ktorí majú záujem o poľnohospodárstvo,“ povedala ministerka Gabriela Matečná. V hre je tak ďalších 23 miliónov eur, ktoré by chcelo ministerstvo využiť práve na opatrenia podporujúce mladých farmárov.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood