Facebook Statistics
Značka Kvality

Podujatia

V Bielovodskej doline budú svišťať kosy

25-06-2019

Kto sa spomedzi lesníkov stane víťazom 15. ročníka medzinárodnej súťaže Tatranská kosba? Rozhodne sa o tom už tento piatok /28. júna 2019/ v Bielovodskej doline na súťaži v kosení. Svoju šikovnosť v kosení klasickými kosami si otestujú štyri desiatky súťažiacich zo Slovenska, Českej republiky, Poľska i Ukrajiny. Úlohou súťažných dvojíc bude čo najkvalitnejšie a zároveň čo najrýchlejšie pokosiť 50 metrov dlhý a 4 metre široký pás lúky. „Pre určenie poradia je rozhodujúci výsledný čas. Ten sa ráta od štartu prvého z dvojice koscov až po okamih, keď do cieľa dorazí aj druhý kosec. Porota zároveň hodnotí kvalitu a dodržanie šírky pokosu, pričom koscov môže za nesplnenie podmienok penalizovať prirátaním ďalších minút,“ vysvetľuje sekretár a administrátor pretekov Miroslav Jurčo zo Štátnych lesov TANAP-u, ktoré sú organizátorom celého podujatia.

 Desiati najlepší jednotlivci postúpia do ďalšieho kola, v ktorom si budú musieť rovnako ako po minulé roky čo najšikovnejšie poradiť s 25 metrov dlhým a 1,5 metra širokým pásom lúky. Po skončení súťaží družstiev a jednotlivcov sa diváci môžu tešiť ešte aj na špeciálnu VIP kategóriu.

Kosením horských lúk zabezpečujú Štátne lesy TANAP-u v Tatranskom i Pieninskom národnom parku predovšetkým biodiverzitu vzácnych lúčnych ekosystémov. Okrem toho takýmto spôsobom obhospodarované lúky slúžia predovšetkým voľne žijúcej zveri ako prirodzené pastviská a turistom ako oddychové zóny. Navyše dotvárajú krajinoobraz prírodného prostredia Tatier. Tento rok Štátne lesy TANAP-u pokosia približne dvesto hektárov horských lúk, vyrobia 565 metrákov sena a 1 165 balíkov senáže, ktoré počas budúcej zimy poslúžia predovšetkým pre lesnú zver, ktorú lesníci počas mimoriadne chladných zimných dní a pri nedostatku prirodzenej potravy prikrmujú.

Spolu s Tatranskou kosbou odštartuje aj 11. ročník súťaže vo varení lesníckeho Špica gulášu 2019. Svoj kulinársky kumšt tentokrát predvedie 25 tímov. Hodnotiť sa bude nielen chuť, akosť a vzhľad výsledného produktu, ale i postup prípravy, nápaditosť, originalita a hygiena. Celkové umiestnenie súťažiacich však ovplyvní aj záujem prítomných o jednotlivé guláše. Porotcovia ako zvyčajne udelia ocenenia v troch kategóriách – labužnícka (pre fajnšmekrov) – zlatá úroveň; vynikajúca (pre gurmánov) – strieborná úroveň; chutná (jedlý) – bronzová úroveň.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood