Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Ministerka Matečná vyzvala obchodné reťazce, aby sa zdržali predaja poľského mäsa

01-03-2019

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná sa stretla so zástupcami obchodných reťazcov pôsobiacimi na Slovensku a vyzvala ich, aby sa zdržali predaja poľského mäsa. Ministerka tým reaguje na aktuálny vývoj v kauze poľského mäsa z chorých kráv.

  • Agrorezort pokračuje v sérii opatrení zameraných na kontrolu bezpečnosti mäsa
  • Výzva na zdržanie sa predaja poľského mäsa v obchodných reťazcoch
  • Zvýšené riziko prebytku lacného zmrazeného mäsa z Poľska

„Bezpečnosť potravín je na prvom mieste. Nedovolím, aby zlyhania poľských orgánov ohrozovali slovenských spotrebiteľov. Vzhľadom na to, že drvivá väčšina potravín sa na Slovensku predáva v obchodoch, apelujem na obchodné reťazce, aby sa zdržali predaja poľského mäsa,“ vyhlásila vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Viaceré reťazce už avizovali, že poľské mäso predávať nebudú. Ministerka varovala tiež pred stúpajúcimi zásobami mrazeného poľského mäsa, o ktoré v súvislosti so škandálom nie je záujem, a dá sa predpokladať, že za veľmi nízku cenu sa čoskoro objaví na trhu.

Výzva pre obchodné reťazce je ďalšou zo série opatrení agrorezortu zameraných na kontrolu bezpečnosti mäsa s krajinou pôvodu Poľsko. Ministerka Gabriela Matečná už minulý týždeň vydala pokyn hlavnému veterinárnemu lekárovi SR na mimoriadne núdzové opatrenie na dovoz hovädzieho mäsa z Poľska. Každý príjemca poľského hovädzieho mäsa je povinný nahlásiť dodávku do elektronického systému Štátnej veterinárnej a potravinovej správy najneskôr 24 hodín pred dodaním. „Mimoriadne opatrenia budú trvať dovtedy, kým nebudeme mať v rukách oficiálnu správu z auditu Európskej komisie a kým poľská strana nepredstaví akčný plán spolu s opatreniami na zamedzenie zistených nedostatkov,“ uviedol Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Zástupcovia agrorezortu aj obchodných reťazcov sa na dnešnom rokovaní zhodli, že kontroly nesmú končiť len v sektore obchodu, ale je potrebné sa zamerať aj na zariadenia verejného stravovania ako sú jedálne a reštaurácie. To má v kompetencii Úrad verejného zdravotníctva.

Ministerka Gabriela Matečná tiež varuje pred pokútnym ambulantným predajom. „Tým, že sa nám podarilo zastaviť distribúciu mäsa pochybného pôvodu do obchodov, presúva sa predaj do ulíc, kde sa veľmi ťažko kontroluje. Riziko nekvalitných a nebezpečných potravín je v takomto prípade mimoriadne vysoké. Upozorňujem, že každý starosta a primátor je povinný dodržiavať podmienky predaja na trhových miestach, čiže do 24 hodín pred predajom nahlásiť zásielku a spolupracovať s Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou pri povoľovaní predaja. Starostovia a primátori, ktorí tolerujú neohlásený ambulantný predaj potravín, nielenže porušujú zákon, ale aj ohrozujú zdravie svojich občanov,“ dodala ministerka Matečná.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood