Facebook Statistics
Značka Kvality

Škodce rastlín v EÚ: 5 základných informácií

18-10-2019

1. Čo sú to prioritné škodce?
V októbri 2019 bolo na zozname Európskej komisie (EK) zverejnených 20 karanténnych škodcov. Tieto škodce boli pre členské štáty EÚ identifikované ako prioritné na základe závažnosti dopadov na hospodárstvo, životné prostredie, ale aj spoločnosť. Patria sem Xylella fastidiosa, japonský chrobák, ázijský chrobák Anoplophora glabripennis a pôvodcovia zelenania a čiernej škvrnitosti citrusov.

2. Prečo Európska komisia zostavila zoznam škodcov?
Globalizácia a zmeny klímy prispievajú tiež k zmene šírenia škodcov rastlín. Takýto trend predstavuje hrozbu pre prostredie, poľnohospodársku a lesnícku výrobu, ekosystémy a biodiverzitu na území EÚ. Za posledné desaťročie EÚ čelila niekoľkým rozsiahlym ohniskám nových škodcov rastlín (napr. Xylella fastidiosa a Hymenoscyphus fraxineus). V tejto súvislosti boli právne predpisy EÚ v oblasti zdravia rastlín revidované prijatím nariadenia (EÚ) 2016/2031, známeho ako Plant Health Law (zákon o zdraví rastlín), ktoré nadobúda účinnosť v decembri 2019. Ako súčasť opatrení bol v rámci zoznamu karanténnych škodcov EÚ špecifikovaný tiež zoznam najnebezpečnejších škodcov, ktorý je uvedený v tomto zákone.

3. Ako Európska komisia určila škodce v zozname?
Škodce najprv identifikovala EK. Konečný zoznam vychádza z posudkov Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Spoločného výskumného centra Európskej komisie (JRC) na základe žiadosti EK. V hodnoteniach zohľadnili odborníci niekoľko ukazovateľov (vplyv na výnosnosť plodín; riziko pre postihnutie obchodu; náklady na kontrolné opatrenia; sociálne dôsledky ako napr. nezamestnanosť; ohrozenie bezpečnosti potravín; vplyv na krajinu a kultúrne dedičstvo; poškodenie životného prostredia ako napr. ohrozenie biodiverzity a ekosystémov). Škodce boli následne v zozname zoradené podľa toho, ako vysoko „bodovali“ v rámci zadaných kritérií.  

4. Aké informácie boli použité na hodnotenie škodcov?
EFSA o každom škodcovi poskytla správu obsahujúce tieto údaje:

  • oblasť distribúcie škodcu v EÚ
  • zoznam potenciálnych hostiteľských rastlín
  • očakávané zmeny v používaní prípravkov na ochranu rastlín po usídlení škodcu
  • odhadované straty na výnosoch a kvalite rastlín po napadnutí škodcom
  • pravdepodobná miera šírenia škodcu
  • odhadovaný čas medzi usídlením a prvou detekciou škodcu

Informácie boli odvodené z úplných a aktuálnych kategorizácií či hodnotení rizika škodcov vypracovaných EFSA, Európskou organizáciou na ochranu rastlín (EPPO) a ďalšími európskymi či mimoeurópskymi inštitúciami. Dodatočné informácie a údaje boli získané z literatúry a doplnené odborníkmi. Odborníci na škodce vyvinuli tzv. expertné odborné vedomosti, ktorých cieľom je odhadnúť pravdepodobnosť dopadu, šírenia a času potrebného na detekciu škodcov (viac informácií o metodike, ktorú používa EFSA).

5. Ako bude zoznam chrániť Európu pred novými škodcami?
Členské štáty EÚ budú ohľadom každého z uvedených škodcov vykonávať ročné prieskumy. Každý štát bude musieť vypracovať a aktualizovať pohotovostný a eradikačný plán, ako aj vykonávať simulačné cvičenia a komunikovať v danej oblasti s verejnosťou. Výsledkom je, že územie EÚ je na tieto nebezpečné škodce pripravené koordinovanou a harmonizovanou stratégiou na ochranu poľnohospodárstva, životného prostredia a hospodárstva.

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:

EFSA Media Relations Office
Tel.: +39 0521 036 149
E-mail: [email protected]


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood