Facebook Statistics
Značka Kvality

Slovensko na poľnohospodárskej výstave v Gornej Radgoni

25-08-2016

Maribor, Gorná Radgoňa (Slovinsko), 19. - 20.8.2016 – Štátny tajomník MPRV SR Jozef Kamenický sa zúčastnil slávnostného otvorenia 54. ročníka medzinárodného poľnohospodárskeho a potravinárskeho veľtrhu v Gornej Radgoni a odbornej konferencie zameranej na právo spotrebiteľa na informácie.

V rámci našich bilaterálnych vzťahov so Slovinskom sa zástupca MPRV SR 20. augusta 2016 po prvýkrát od vstupu do EÚ zúčastnil otvorenia medzinárodného poľnohospodárskeho a potravinárskeho veľtrhu v slovinskej Gornej Radgoni. MPRV SR na otvorení 54. ročníka tradičného poľnohospodárskeho a potravinárskeho veľtrhu AGRA - Pomurski sejem, zastupoval štátny tajomník Jozef Kamenický, ktorý sa slovinskej poľnohospodárskej komunite, predstaviteľom vlády Slovinska a zahraničným delegáciám prihovoril aj z pozície predsedníckej krajiny Rady EÚ.

Veľtrh AGRA tento rok trvá od 20. do 25. augusta 2016, pričom sa zvyčajne prekrýva s naším Agrokomplexom. 54. ročník veľtrhu je zameraný predovšetkým na strukoviny, keďže rok 2016 je Medzinárodným rokom strukovín, na ekologické poľnohospodárstvo, lokálne zásobovanie potravinami, lesy a drevo, ako aj na nové poľnohospodárske technológie.        

Otvoreniu veľtrhu predchádzala 19. augusta 2016 odborná konferencia, ktorá sa konala v Maribore na mimoriadne aktuálnu tému „Spotrebiteľ má právo byť informovaný“. Boli na nej prediskutované výzvy a potenciál spojené s rozšírením pôsobnosti povinného uvádzania krajiny pôvodu alebo miesta pôvodu pre určité potraviny, ako aj otázka, či schémy kvality poskytujú výhody, alebo či sú skôr nutnosťou pre európske poľnohospodárstvo. Na záver konferencie sa väčšina zúčastnených krajín (vrátane SR) pripojila k spoločnému vyhláseniu, v ktorom vítajú súčasné iniciatívy na európskej i národnej úrovni za účelom zlepšenia legislatívnych opatrení o dobrovoľnom označovaní krajiny pôvodu na potravinách, a to za účelom znižovania zavádzajúcich praktík pri označovaní pôvodu potravín. Závery z konferencie budú prezentované na Rade ministrov poľnohospodárstva a rybného hospodárstva.            

Spotrebiteľ má právo na pravdivé a komplexné informácie o potravine, aby sa mohol kvalifikovane rozhodnúť o kúpe. Súčasne platná legislatíva EÚ na uvedenie krajiny pôvodu alebo miesta pôvodu je najmä z pohľadu spotrebiteľa nedostatočná. Mnohé krajiny, medzi nimi i Slovensko, riešia nedostatočnosť európskej legislatívy národnými opatreniami. SR pre naplnenie pojmu krajina pôvodu v slovenskom jazyku pre slovenských spotrebiteľov prijala v roku 2014 Vyhlášku MPRV SR o podmienkach používania dobrovoľného označovania poľnohospodárskych produktov a potravín na účely informovania spotrebiteľov.

Ako aj ostatné členské štáty EÚ, aj Slovensko má národný program kvality pod názvom „Značka kvality SK“. Program bol uvedený pod heslom „Značka kvality SK – to najlepšie, čo doma máme“. Vznikol za účelom zabezpečenia dostatočných informácií pre spotrebiteľa o bezpečných a kvalitných domácich výrobkoch. Cieľom národného programu podpory poľnohospodárskych produktov a potravín je upriamiť pozornosť slovenských spotrebiteľov na kvalitné domáce potraviny. Vizuál loga Značka kvality SK (v národných farbách) má spotrebiteľa upriamiť na skutočnosť, že ide o kvalitné potraviny vyrobené na Slovensku.   


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Platformy pre brexit
Bestslovakfood