Facebook Statistics
Značka Kvality

Spojený program Školské mlieko, ovocie a zelenina prinesie i návštevu fariem a sadov, v ponuke aj bezlaktózové variácie mlieka

28-06-2017

Deti a žiaci vo vzdelávacích zariadeniach sa majú na čo tešiť. Od nového školského roku ich čakajú pestrejšie školské desiaty, ku ktorým pribudnú zaujímavé sprievodné a vzdelávacie aktivity. To všetko v rámci nového spoločného programu Školské mlieko a Školské ovocie a zelenina, ktorého sme gestorom.

  • Spojenie programov Školské mlieko a Školské ovocie a zelenina do spoločného programu
  • Pribudnú sprievodné, vzdelávacie aktivity a propagácia
  • Znížený doplatok žiaka u neochutených výrobkov
  • 3,2 mil. € - príspevok EÚ

„Cieľom nového spojeného školského programu je zvýšiť spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov, ako i spotrebu ovocia a zeleniny na školách. Zároveň napomôcť k vytvoreniu zdravých stravovacích návykov u detí a žiakov,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná.

Program je koncipovaný tak, aby sa k žiakom dostali výrobky čo najvyššej kvality. Mliečne výrobky môžu obsahovať najviac 7 % pridaného cukru alebo medu, obmedzenia sa týkajú aj obsahu soli vo výrobkoch a ďalších prídavných látok. V záujme zdravia detí sa doplatok žiaka v prípade neochutených mliečnych výrobkov znižuje. Naopak, pri mliečnych výrobkoch s pridaných cukrom budú doplatky žiaka vyššie. Berúc do úvahy špecifické výživové potreby detí budú na výdajných miestach v škole k dispozícii aj bezlaktózové variácie mlieka pre žiakov s intoleranciou na laktózu. V ponuke naďalej ostanú obľúbené ovocné a zeleninové šťavy, pyré, sušené jablkové lupienky, drobné bobuľové ovocie či zelený hrášok. 

Novinkou je možnosť financovať sprievodné programy týkajúce sa mlieka. Deti a žiaci tak môžu navštíviť farmy, mliekarne, podniky na spracovanie mlieka, ovocia a zeleniny, zúčastniť sa súťaží, vzdelávacích aktivít alebo výsadby a údržby školskej záhrady. Školy sa môžu do programu zapojiť prostredníctvom zmlúv s dodávateľmi, ktorých na tento účel schválila Pôdohospodárska platobná agentúra. Už je potom na samotnej škole, ktorého schváleného uchádzača si vyberie a do ktorého programu,  resp. aktivity sa zapojí. Novinkou je aj možnosť propagácie na zvýšenie informovanosti školského programu. Požiadať o ňu môžu právnické osoby a akýkoľvek podnikateľ. Realizáciu môže uskutočniť  formou plagátov, rozhlasového, televízneho vysielania, elektronickej komunikácie, tlače, seminárov či konferencií. 

Doterajšie dva školské programy sa spájajú do jedného na základe nariadenia Európskej únie. Spoločný program bude financovaný z prostriedkov EÚ a štátneho rozpočtu, pričom na úhrade ceny výrobkov sa naďalej bude zúčastňovať aj žiak. Ministerstvo pôdohospodárstva požiadalo Európsku komisiu o zvýšenie čiastky pre SR vzhľadom na zvyšovanie počtu zapojených detí. Na ovocie a zeleninu bude môcť Slovensko z prostriedkov EÚ použiť 2 185 291 Eur a na mlieko a mliečne výrobky 1 020 425 Eur, čo spolu predstavuje 3 205 716 Eur na spojený školský program. Agrorezort v súčasnosti pripravuje národnú stratégiu spoločného školského programu. V aktuálnom školskom roku sa do programu Školské mlieko zapojilo 2 312 škôl z celého Slovenska a do programu Školské ovocie a zelenina 3 266 škôl.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood