Facebook Statistics
Značka Kvality

Spoločný workshop EFSA a ECDC – pripravenosť na krízu

23-08-2018

V máji 2018 zorganizoval Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) spoločne s Európskym centrom pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) workshop ohľadom pripravenosti na medzinárodný incident v oblasti bezpečnosti potravín/verejného zdravia.

Workshop sa konal v Rakúskej agentúre pre zdravie a bezpečnú výživu (AGES) vo Viedni. Koncipovaný bol v súlade s EFSA Stratégiou 2020 ohľadom prípravy na budúce výzvy v oblasti hodnotenia rizika. Na príprave workshopu, ktorý trval 2,5 dňa, úzko spolupracovali EFSA, ECDC, AGES a tiež Spolkový Inštitút pre analýzu rizík (BfR).

Zúčastnilo sa celkom 51 zástupcov (odborníci pre oblasť verejného zdravia, pre bezpečnosť potravín a komunikačné disciplíny) z Rakúska, Českej republiky, Maďarska, Poľska, Slovenskej republiky, Slovinska, ďalej z Generálneho riaditeľstva pre zdravie a bezpečnosť potravín Európskej komisie (DG SANTE), EFSA, ECDC a BfR.

Prvý deň účastníci absolvovali 7 odborných prezentácií na témy súvisiace so zameraním workshopu. Druhý deň sa konalo simulované cvičenie - fiktívne prepuknutie nákazy spôsobenej Listeria monocytogenes vo viacerých členských štátoch EÚ. Tretí deň sa diskutovalo o priebehu workshopu a preberali sa možné návrhy na zlepšenie do budúcnosti. V rámci diskusie bolo navrhnuté vytvorenie všeobecnej príručky, ktorá by informovala o jednotlivých krokoch EFSA, ECDC, EK a členských štátov EÚ v prípade výskytu takéhoto typu incidentu.

V rámci workshopu boli identifikované body, ktoré je do budúcnosti potrebné vyriešiť:

  1. uľahčiť spoluprácu a vzájomnú komunikáciu medzi kolegami z oblasti bezpečnosti potravín a z oblasti verejného zdravia s cieľom posilniť kooperáciu v rámci EÚ a Európskeho hospodárskeho priestoru
  2. identifikovať nedostatky v rizikovej komunikácii a zlepšiť pripravenosť na adekvátnu reakciu členských štátov na krízovú situáciu
  3. ďalej zlepšovať pochopenie a využívanie príslušných nástrojov na zhromažďovanie a analýzu informácií (Epidemiologický informačný systém (EPIS), Systém rýchleho varovania (EWRS), Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASFF))

Súhrnná správa z workshopu ponúka okrem sumáru priebehu workshopu tiež praktické odporúčania na posilnenie efektívnej, multidisciplinárnej spolupráce v čase riadenia krízy v oblasti bezpečnosti potravín, a to na nadnárodnej úrovni.

Celú správu nájdete na webovom sídle EFSA:

http://www.efsa.europa.eu/en/supporting/pub/en-1480


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood