Sumárna správa EFSA k rezíduám pesticídov za rok 2019
Výsledky zberu dát za rok 2019 ukazujú, že približne 96,1 % analyzovaných vzoriek potravín obsahovalo podlimitné hodnoty rezíduí pesticídov. Výsledky sú súčasťou sumárnej správy Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) pre rezíduá pesticídov v potravinách za rok 2019. Tá zahŕňa výsledky pre 96 302 vzoriek z členských štátov EÚ, Islandu a Nórska.
V prípade koordinovaného programu EÚ (EUCP) výsledky ukázali, že u 98 % analyzovaných vzoriek boli identifikované podlimitné hodnoty pesticídov (12 579 vzoriek z testovaných 12 komodít: jablká, hlávková kapusta, šalát, broskyňa, špenát, jahody, paradajky, ovsené zrno, jačmenné zrno, víno, kravské mlieko a bravčový tuk).
Z analyzovaných vzoriek v rámci EUCP:
- v 53 % kontrolovaných vzoriek neboli zistené žiadne rezíduá pesticídov
- v 45 % kontrolovaných vzoriek sa nachádzal jeden alebo viac druhov rezíduí pesticídov pod stanoveným maximálnym reziduálnym limitom (MRL)
- 2 % vzoriek bolo s pozitívnym nálezom rezíduí pesticídov nad stanovené limitné hodnoty
Výsledky EUCP pripravila EFSA aj vo forme interaktívnych tabuliek a grafov. Zdroj: ©EFSA
Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.
Kontakty pre médiá:
EFSA Media Relations Office | AskAQuestion Service |