Facebook Statistics
Značka Kvality

Sumárna správa EFSA k rezíduám pesticídov za rok 2019

09-04-2021

Výsledky zberu dát za rok 2019 ukazujú, že približne 96,1 % analyzovaných vzoriek potravín obsahovalo podlimitné hodnoty rezíduí pesticídov. Výsledky sú súčasťou sumárnej správy Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) pre rezíduá pesticídov v potravinách za rok 2019. Tá zahŕňa výsledky pre 96 302 vzoriek z členských štátov EÚ, Islandu a Nórska.

V prípade koordinovaného programu EÚ (EUCP) výsledky ukázali, že u 98 % analyzovaných vzoriek boli identifikované podlimitné hodnoty pesticídov (12 579 vzoriek z testovaných 12 komodítjablká, hlávková kapusta, šalát, broskyňa, špenát, jahody, paradajky, ovsené zrno, jačmenné zrno, víno, kravské mlieko a bravčový tuk).

Z analyzovaných vzoriek v rámci EUCP:

  • v 53 % kontrolovaných vzoriek neboli zistené žiadne rezíduá pesticídov
  • v 45 % kontrolovaných vzoriek sa nachádzal jeden alebo viac druhov rezíduí pesticídov pod stanoveným maximálnym reziduálnym limitom (MRL)
  • 2 % vzoriek bolo s pozitívnym nálezom rezíduí pesticídov nad stanovené limitné hodnoty

Výsledky EUCP pripravila EFSA aj vo forme interaktívnych tabuliek a grafov. Zdroj: ©EFSA

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.

Kontakty pre médiá:

EFSA Media Relations Office
Tel.: +39 0521 036 149
E-mail:[email protected]

​AskAQuestion Service

Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood