Facebook Statistics
Značka Kvality

Svetový deň bezpečnosti potravín - Nový európsky prieskum o potravinách

07-06-2019

Parma, 07. 06. 2019

2 z 5 Európanov sa osobne zaujímajú o bezpečnosť potravín, ale len 1 z 5 uvádza, že bezpečnosť potravín je ich hlavnou obavou pri výbere potravín. Pre väčšinu Európanov je to len jeden z viacerých faktorov spolu s cenou, chuťou, výživovou hodnotou a pôvodom potravín, ktoré sú ovplyvnené ich stravovacími návykmi.

Toto sú len niektoré z mnohých postrehov nového prieskumu Eurobarometer, ktorý vykonal Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA). Výsledky prieskumu boli zverejnené dnes, 7. 6. 2019, v deň, ktorý bol ustanovený za 1. Svetový deň bezpečnosti potravín.

Podľa OSN dáva Svetový deň bezpečnosti potravín „spotrebiteľom, výrobcom a vládam možnosť sústrediť sa na problém, ktorý sa často považuje za samozrejmosť“. Výsledky prieskumu naznačujú, že väčšina Európanov (55 %) má vysokú úroveň povedomia o témach bezpečnosti potravín. Až 2/3 spotrebiteľov svoje správanie zmenilo v dôsledku získaných informácií o otázkach bezpečnosti potravín.

Prvý prieskum bezpečnosti potravín EÚ od roku 2010

Komisár pre zdravie a bezpečnosť potravín, Vytenis Andriukaitis, sa vyjadril: „Som veľmi rád, že konečne je tu deň, ktorý zvýrazňuje dôležitosť bezpečnosti potravín a uznáva cennú prácu žien a mužov, poľnohospodárov, veterinárov, agronómov, kuchárov a mnoho ďalších, ktorí každý deň tvrdo pracujú, aby zaistili, že potraviny, ktoré idú na naše taniere, sú bezpečné. Výsledky prieskumu ukazujú, že Európania majú vysokú úroveň povedomia o témach bezpečnosti potravín a zaujímajú sa o to, čo jedia. Toto nám dáva ešte väčšiu motiváciu, aby sme pokračovali v našej práci pri zabezpečovaní vysokých štandardov a aby sme sa tiež usilovali o dosiahnutie trvalo udržateľnej produkcie a spotrebiteľských návykov.“

Výkonný riaditeľ EFSA, Bernhard Url, sa na margo Eurobarometra vyjadril: „Je to už takmer 10 rokov od posledného celoeurópskeho prieskumu na túto tému. Spoločnosť sa v súčasnosti výrazne zmenila a spôsob, akým vyrábame a konzumujeme potraviny, sa vyvíjal tiež.“

Prieskum bol vypracovaný spolu s členskými štátmi EÚ s cieľom zohľadniť nové perspektívy a zabezpečiť užší kontakt s občanmi. Výsledky Eurobarometra 2019 poskytujú zaujímavé porovnanie s výsledkami predchádzajúcich prieskumov Eurobarometer.

Dr. Url dodáva: „Je uspokojivé vidieť, že Európania nie sú príliš znepokojení potravinami na svojich tanieroch. Verím, že to nie je náhoda, ale skôr pokrok v oblasti vedy a techniky, ktorý prispel k zlepšeniu potravinových noriem a hygienických postupov“.

Obavy Európanov

Ak je do úvahy braná bezpečnosť potravín ako faktor pri výbere potravín, neexistuje žiadna univerzálna obava, ktorá by prevládala vo všetkých krajinách EÚ. Sú však 3 otázky, ktoré sa najčastejšie vyskytujú v 20 alebo viacerých členských štátoch EÚ: nesprávne používanie alebo zneužívanie antibiotík, hormónov a steroidov u hospodárskych zvierat (44 %), rezíduá pesticídov v potravinách (39 %) a prídavné látky v potravinách (36 %). Tieto obavy boli identifikované ako hlavné tiež v Eurobarometri 2010, ktorý bol zameraný na bezpečnosť potravín. Európania sa momentálne zdajú byť menej znepokojení, pokiaľ ide o geneticky modifikované organizmy. Prvýkrát sa však objavili nové obavy z mikroplastov.

EFSA znázorňuje, čo trápi Európanov v oblasti bezpečnosti potravín najviac

Informácie a dôvera

V rámci Svetového dňa bezpečnosti potravín zdôraznili Agentúry OSN dôležitosť dôvery, ktorú občania vkladajú do vlád a výrobcov, aby udržali potraviny bezpečné.

V Európe majú vedci (82 % - nárast zo 73 % v roku 2010), spotrebiteľské organizácie (79 %) a poľnohospodári (69 %) najvyššiu úroveň dôvery medzi Európanmi, pokiaľ ide o informácie o rizikách z potravín.

Dôvera vo vnútroštátne orgány (60 %) a inštitúcie Európskej únie (58 %) je pomerne vysoká a zhoduje sa s výsledkami za rok 2010. Prieskum však ukazuje, že Európania celkom nerozumejú fungovaniu systému bezpečnosti potravín v EÚ.

Podobne ako v roku 2010, pre 7 z 10 Európanov je televízia hlavným zdrojom informácií o rizikách z potravín. U mladších ľudí sa okrem televízie pozornosť obracia na sociálne médiá (vo veku 15 - 24 rokov je to 45 %). Starší ľudia uprednostňujú tradičné zdroje informácií, akými sú noviny (46 %) a rádio (30 %).

Potrebná práca

Dr. Url: „Sú to pozitívne správy, ale nesmieme sa uspokojiť. Musíme držať krok ako s obavami Európanov, tak aj ich správaním, čomu zodpovedá aj nedávna reforma všeobecného potravinového práva. Nemali by sme ich dôveru považovať za samozrejmosť. Skutočnosť, že vedci majú veľkú dôveru, je povzbudzujúca. Dôveru Európanov v potraviny môžeme ďalej zvýšiť, ak budeme lepšie načúvať ich obavám a zlepšíme spoločný dialógu, tak, aby lepšie porozumeli prínosu vedy k systému EÚ.“

Dôležitá poznámka: Prieskum odhalil významné rozdiely medzi krajinami EÚ, ktoré sú podrobne uvedené v správe Eurobarometra a sú zhrnuté pre všetkých 28 členských štátov EÚ v špeciálnych prehľadoch:

Vybrané výsledky prieskumu Eurobarometer (pre priemer EÚ):

  • Pri nákupe potravín sú pre Európanov najdôležitejšími faktormi: pôvod potravín (53 %), cena (51 %), bezpečnosť potravín (50 %) a chuť (49 %). Výživová hodnota je o niečo menej dôležitá (44 %), etika a presvedčenie sú na najnižšej úrovni (19 %). Celkovo 41 % respondentov uvádza, že sa „osobne zaujímajú o tému bezpečnosti potravín“. Viac ako 1/5 Európanov (22 %) tvrdí, že bezpečnosť potravín je pre nich hlavným faktorom pri výbere potravín.
  • 2/3 Európanov (66 %) zmenilo svoju spotrebu po získaní informácií o rizikách z potravín. Pre 33 % bola táto zmena trvalá, no pre ostatných 33 % len dočasná.
  • Zmeny v spotrebiteľskom správaní sú častejšie u žien v strednom veku, ktoré dosiahli vyššie vzdelanie.
  • Najčastejšie uvádzanými obavami sú: rezíduá antibiotík, hormónov alebo steroidov v mäse (44 %), rezíduá pesticídov v potravinách (39 %), environmentálne polutanty v rybách, mäse alebo mliečnych výrobkoch (37 %) a prídavné látky ako napr. farbivá, konzervačné látky alebo arómy používané v potravinách alebo nápojoch (36 %).
  • Pokiaľ ide o informácie ohľadom rizík súvisiacich s potravinami, spotrebitelia majú najväčšiu dôveru vo vedcov (82 %) a spotrebiteľské organizácie (79 %), po ktorých nasledujú poľnohospodári (69 %), vnútroštátne orgány (60 %), inštitúcie EÚ (58 %), mimovládne organizácie (56 %) a novinári (50 %). Menej ľudí dôveruje supermarketom a reštauráciám (43 %), potravinárskemu priemyslu (36 %), celebritám, bloggerom a influencerom (19 %).
  • Viac ako 2 z 5 respondentov (43 %) uvádza, že „existujú predpisy, ktoré zabezpečujú, že konzumované potraviny sú bezpečné“. 3 z 10 (28 %) vedia, že „pri rozhodovaní sa, aká riskantná by mohla byť určitá potravina, sa EÚ spolieha na odborné poradenstvo vedcov“.

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:

EFSA Media Relations Office
Tel.: +39 0521 036 149
E-mail: [email protected]


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood