Svetový deň potravín
Nitra, 23. október 2015 – V priestoroch Agroinštitútu Nitra sa uskutoční pravidelné podujatie pri príležitosti Svetového dňa potravín, ktorý je Organizáciou Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) vyhlásený na 16. október.
Svetový deň potravín 2015 je venovaný téme Sociálna ochrana a poľnohospodárstvo: prerušenie cyklu chudoby na vidieku. Problémy hladu, podvýživy a chudoby sa priamo týkajú miliónov ľudí v rozvojových krajinách. Rozvinuté krajiny naopak plytvajú potravinami a čelia problému nesprávnej výživy vedúcej k nadváhe až obezite.
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR chce využiť túto akciu na osvetu verejnosti o aktuálnych problémoch hladu a nesprávnej výživy, ktoré sa týkajú aj obyvateľov Slovenska. Prítomným účastníkom budú prezentované myšlienky na skvalitnenie výživy, spotreby potravín, ako aj odporúčania pre obmedzenie plytvania potravinami. Taktiež bude prezentovaný program sociálnej ochrany v oblasti potravinovej pomoci na Slovensku.
V záujme podpory zdravých stravovacích návykov obyvateľstva Slovenska bola odborníkmi Katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre vypracovaná zbierka receptov na 30 dní. V duchu hesla “Zdravo a lacno” receptár obsahuje kompletné denné menu, ktoré spĺňa odporúčané výživové hodnoty a zároveň je dostupné pre skupiny obyvateľstva s nízkymi príjmami.
Pre priblíženie podmienok života v rozvojových krajinách je pripravené sprievodné podujatie v spolupráci s Platformou mimovládnych rozvojových organizácií, ktoré sa uskutoční zároveň s oficiálnymi oslavami Svetového dňa potravín na Agroinštitúte Nitra.