Facebook Statistics
Značka Kvality

Technická správa k notifikácii bobúľ Lonicera caerulea L. ako tradičnej potraviny z tretej krajiny podľa čl. 14 Nariadenia (EÚ) č. 2015/2283

27-07-2018

Na základe notifikácie od spoločnosti Soloberry Ltd, zaslanej Európskej komisii v zmysle článku 14 Nariadenia (EÚ) č. 2015/2283, aby mohli byť na trh umiestňované bobule Lonicera caerulea L. ako tradičná potravina z tretej krajiny a v súlade s článkom 15(2) tohto nariadenia bol úrad EFSA požiadaný Európskou komisiou o vyjadrenie, či existujú dôvodné námietky k bezpečnosti umiestnenia tradičnej potraviny z tretej krajiny na trh v EÚ.

Prístup úradu EFSA uplatňovaný pri hodnotení notifikácií týkajúcich sa potravín z tretích krajín je založený na príručke EFSA pre zainteresované strany. Príručka sa venuje notifikáciám a žiadostiam o autorizácie potravín z tretích krajín. Hodnotiaci prístup úradu EFSA je okrem toho založený na dokumentoch relevantných príručiek Vedeckého výboru EFSA.

Dostupné dáta o zložení a histórii používania bobúľ z troch odrôd L.caerulea podľa (Lonicera caerulea var. emphyllocalix, Lonicera caerulea var. kamtschatica, Lonicera caerulea var. edulis) podľa úradu EFSA nepoukazujú na nebezpečenstvá. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín po zvážení dostupných dát nepredkladá námietky týkajúce sa bezpečnosti umiestňovania bobúľ  (napr. bobule z Lonicera caerulea var. edulis) na trh v EÚ.

Technická správa k notifikácii bobúľ Lonicera caerulea L. ako tradičnej potraviny z tretej krajiny podľa čl. 14 Nariadenia (EÚ) č. 2015/2283


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood