Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív tlačových správ

V Kežmarku sa rodí najväčšia investícia za posledných 20 rokov v mliekarenstve

12-07-2019

Len vlani vybudovali v Senici novú fabriku na výrobu plesňových syrov camembert za 12 miliónov eur a teraz sa rozrastajú o ďalšiu syráreň v Kežmarku. Najsilnejšia domáca mliekarenská skupina Tami pracuje na najväčšej investícii v mliekarenstve za posledných 20 rokov.

  • Najsilnejšia slovenská mliekarenská skupina Tami rozširuje kežmarskú výrobu
  • Nová fabrika bude produkovať syry s modrou plesňou
  • Do novej syrárne investuje výrobca až 15 miliónov eur

„Každá investícia do rozširovania domácej potravinárskej výroby je pre Slovensko vzácna a nesmierne dôležitá. O to viac sa teším, keď ide o slovenské spoločnosti s domácim kapitálom, ktoré majú na našom trhu stabilnú pozíciu. Tami, najsilnejšia slovenská mliekarenská skupina, tento fakt umocňuje obrovským objemom prostriedkov, ktoré nalieva do potravinárskej výroby. Len nedávno sme spoločne v Senici otvárali novú fabriku na výrobu plesňových syrov, ktoré táto skupina produkuje ako jediná na Slovensku. Dnes hovoríme o ďalšej investícii, ktorá bude historicky najväčšia za posledných 20 rokov v mliekarenstve. Som hrdá, že máme na Slovensku takýchto inovatívnych výrobcov, ktorí majú chuť napredovať," poznamenala vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (SNS).

Skupina Tami pod taktovkou Mikuláša Bobáka združuje 3 agropodniky s viac ako tisíckou dojníc a mliekarne v Senici, Nitre a v Kežmarku. Práve tu sa rodí investícia v celkovej hodnote 15 miliónov eur. Nová kežmarská fabrika bude produkovať syry s modrou plesňou, ktoré Tami predáva pod značkami Tatranský rival a Tatranská niva.

„Spotreba modrých syrov na Slovensku dynamicky rastie. Sledujeme tento trend už dlhšie a vnímame to ako príležitosť posilniť našu trhovú pozíciu v tejto kategórii. Investícia do syrárne v Kežmarku nám pomôže viac ako zdvojnásobiť výrobné kapacity," uviedol Mikuláš Bobák, majiteľ skupiny Tami. Predpokladá, že projekt bude dokončený na jar budúceho roka.

Skupina Tami ročne spracuje tretinu celoslovenskej produkcie mlieka, pričom osobitne v Kežmarku spotrebuje viac ako 90 miliónov litrov. Investícia sa neprejaví len na vyprodukovanom objeme syrov, ale naviaže na seba aj pracovné miesta, a to nielen vo výrobe, ale aj v poľnohospodárstve ako takom, keďže Tami úzko spolupracuje s farmármi z celého Slovenska.

Okrem mlieka nakupuje spoločnosť od poľnohospodárov aj siláž a trávy. Tie používa ako palivo vo svojej bioplynovej stanici, z ktorej čerpá zelenú energiu na produkciu výrobkov.

„Na Slovensku vieme vyprodukovať kvalitné suroviny, ktoré však nedostatočne spracovávame. Namiesto toho sa nám hotové s pridanou hodnotou vracajú zo zahraničia. Tento negatívny trend sa môže nepriaznivo prejaviť na prehlbovaní negatívneho salda obchodnej bilancie. Slovenský potravinársky priemysel potrebuje zvýšiť výkonnosť a efektívnosť, inak sa z tohto začarovaného kruhu nedostaneme. Rastúca skupina Tami so sofistikovanými výrobkami v tom môže byť príkladom pre celý sektor," dodala G. Matečná.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood