Facebook Statistics
Značka Kvality

V Senici majú nové námestie, aj mladí umelci nové priestory

14-11-2016

FOCUS - V Senici má pobočku Európska komisia už šiesty rok. Podobných centier máme v SR dvanásť. Celkovo v EÚ je ich štyristo a všetky sa zameriavajú na mládež.

Na národnej súťaži európskych centier vyhrali všetky tri hlavné ceny študenti zo Senice. Čo je dole, je v Senici aj hore, keďže dokážu úspešne aplikovať výzvy EÚ do praxe.

Názory na z EÚ prichádzajú fondy sú rôzne. Faktom však je, že vstupom do únie sa SR začlenila do jej ekonomiky, kde silnejší musia podporovať slabších, aby sme dokázali ako jeden útvar uchovávať spoločné európske hodnoty. A tak je tomu dnes už aj v okresnom meste Senica.

Centrum mesta je už na reprezentatívnej úrovni vďaka projektu z Regionálneho operačného programu. Rekonštruovali sa na bezbariérové verejné priestory, vymenili sa lavičky, upravili chodníky, vznikla fontána aj s umelým potokom, bolo vybudované hygienické zariadenie, či cyklotrasa.

Rovnako aj tretia základná škola, ktorá bola zrekonštruovaná tiež z ROP. „Pripravujeme projektovo všetko možné od vzdelávania, cez kultúru, či sociálne projekty,“ vymenúva projektová manažérka mestského úradu pani Mgr. Ľubica Melišová.

Seničania na oddych využívajú cyklochodník vedúci na Kunovskú priehradu. Senica nemá veľa historických pamiatok. Preto požiadali o štúdiu riešenia cestovného ruchu Ústav turizmu v Bratislave.

Tak vznikol projekt náučného chodníka a informačných tabúl osadených popri cyklotrase. „Študenti navštevujú štyri základných a päť stredných škôl,“ ráta pani Mgr. Lucia Vajdová z Mestského úradu.

„Dve základné školy sme zmodernizovali z ROP, odkiaľ sme získali prostriedky aj na revitalizáciu centra a na rekonštrukciu Základnej umeleckej školy.“

Učiteľka pani Mgr. Elena Kulichová z tretej základnej školy hovorí: „Máme vďaka projektu modernú odbornú učebňu na škole zameranú na biológiu.“

Podobne vybavená je učebňa chémie. Podľa riaditeľky školy pani Ing. Svetlany Chábelovej sa rekonštrukcia školy dá chápať z rôznych uhlov: „Prvý je pedagogický z pohľadu vzniku moderných učební. Ďalší význam spočíva v lepšom teplotnom komforte. Teraz máme teploty vyrovnané a ešte šetríme na vykurovaní."

Ušetrené peniaze investujú do ďalšej modernizácie školy, ktorá vďaka ROP získala najkvalitnejšie ihrisko v meste.

Skutočnou lahôdkou je rekonštrukcia Základnej umeleckej školy z ROP. V budove majú dva výstavné priestory na prízemí a v podkroví, kde vystavujú aj profesionáli. Každoročne sa tu na bienále Zlaté jabĺčko prezentujú žiaci senických škôl.

Riaditeľ umeleckej školy pán Milan M. Gál hovorí: „Škola má vyše šesťdesiat rokov. Za ten čas sme sa od dvadsiatich dostali na dnešných 1250 žiakov.“

Senica je tanečná. Tancujú deti, žiaci, študenti, dospelí. Majú päť titulov majster sveta, tridsať titulov vicemajster sveta a to v disco, v hip – hope a v scénickej choreografii. Potom vyše sto titulov majstrov SR od detskej, juniorskej, až po hlavnú vekovú kategóriu. V divadelnej sále skúša súbor Zádrapky. Učiteľ z výtvarného odboru pán Štefan Orth hovorí, že výstavné priestory, ako aj vybavenie je na vysokej úrovni:  „Veľmi nám pomáha fakt, že najlepšie diela žiakov môžeme hneď vystaviť.“

 

S výtvarníkmi z Čiech, či Rakúska organizujú spoločné maliarske plenéry, takže v Senici majú po kultúrnej stránke inštitúciu, akú im môžu v iných mestách v dobrom závidieť.

 

Os 4 – Regenerácia sídiel: Nové námestie v Senici

Začiatok a ukončenie realizácie projektu

06/2010 – 02/2012

Zdroje EÚ

1 576 482,75 eur

 

OS 1 – Infraštruktúra vzdelávania: III. Základná škola v Senici

Začiatok a ukončenie realizácie projektu

07/2010 – 06/2012

Zdroje EÚ

764 712,53 eur

 

OS 1 – Infraštruktúra vzdelávania: Základná umelecká škola v Senici

Začiatok a ukončenie realizácie projektu

06/2009 – 04/2011

Zdroje EÚ

1 186 151,69 eur

 

Kontakty:

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Dobrovičová 12

812 66 Bratislava

tel: 00421 2 59 26 61 11

fax: 00421 2 59 26 64 35

www.mpsr.sk

 

Sekcia programov regionálneho rozvoja

Račianska 135/A

P. O. Box 1

830 03 Bratislava 33

e-mail: [email protected]

www.ropka.sk


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Program cezhraničnej spolupráce ENPI Maďarská republika - Slovenská republika - Rumunsko - Ukrajina
Program cezhraničnej spolupráce Poľsko - Slovenská republika
Regionálny operačný program
Operačný program Bratislavský kraj
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Česká republika
Program cezhraničnej spolupráce Maďarská republika - Slovenská republika
Bestslovakfood