Facebook Statistics
Značka Kvality

Vedecké stanovisko k bezpečnosti používania monakolínov z červenej fermentovanej ryže ako prídavných látok do potravín

17-08-2018

Panel ANS EFSA bol požiadaný, aby vypracoval vedecké stanovisko k bezpečnosti monakolínov z červenej fermentovanej ryže a poskytol vedecké poradenstvo k výživovému príjmu monakolínov, ktorý by nepredstavoval nebezpečenstvo alebo by nemal škodlivé dopady na zdravie. Panel zosumarizoval dostupné vedecké záznamy, ako aj informácie poskytnuté zainteresovanými stranami, ktoré boli získané v rámci výzvy na zber dát spustenej úradom EFSA. Panel bral do úvahy to, že monakolín K v laktónovej forme je identický s lovastatínom, aktívnou zložkou viacerých medicínskych výrobkov autorizovaných v EÚ pre liečbu hypercholesterolémie. Panel na základe dostupných informácií dospel k záveru, že príjem monakolínov z červenej fermentovanej ryže prostredníctvom užívania výživových doplnkov môže viesť k odhadovanej miere expozície monakolínu K, ktorá sa pohybuje v rozmedzí terapeutických dávok lovastínu. Panel vzal do úvahy aj to, že dostupné informácie o nežiaducich účinkoch zaznamenané v humánnych štúdiách boli označené za dostačujúce k vyvodeniu záveru, že monakolíny z červenej fermentovanej ryže, ktorá bola zapracovaná do výživových doplnkoch, predstavovali významné nebezpečenstvo pri príjme 10 mg/deň.

Panel ďalej vzal do úvahy záznamy o závažných nežiaducich účinkoch monakolínov z červenej fermentovanej ryže, pri najnižšom príjme 3 mg/deň. Panel dospel k záveru o expozícii monakolínu K z červenej fermentovanej ryže, podľa ktorého táto expozícia môže viesť k závažným nežiaducim účinkom na pohybový systém, vrátane rabdomyolýzy a môže mať závažné nežiaduce účinky na pečeň. U zaznamenaných prípadoch výrobok obsahoval iné zložky, ako červenú fermentovanú ryžu. Závažné nežiaduce účinky však boli zaznamenané najmä na muskoskeletárny systém a objavili sa po príjme monakolínu K, ako aj lovastínu, podaných samostatne. Na základe dostupných informácií a vzhľadom na viaceré nejasnosti (neurčitosti), ktoré sú zvýraznené v tomto stanovisku, panel ANS nebol schopný identifikovať výživový príjem monakolínov z červenej fermentovanej ryže, ktorý nepredstavuje nebezpečenstvo škodlivých účinkov na zdravie celkovej populácie a poprípade na zdravie zraniteľných populačných skupín.

Celé stanovisko nájdete na webovom sídle úradu EFSA: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2018.5378


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood