Viete čo je botulizmus?
V informačnom letáku „Viete čo je botulizmus?“ sa dočítate o potravinovej otrave, ktorá má často smrteľné následky. Otravu spôsobuje botulotoxín (tzv. klobásový jed) produkovaný baktériou Clostridium botulinum. Rizikovými potravinami sú najmä potravinové konzervy, polokonzervy a nátierky bohaté na bielkoviny (obsahujúce mäso, mäsové výrobky, ryby alebo strukoviny).
Leták ponúka nielen prehľad príznakov otravy botulizmom, ale aj liečby a preventívnych opatrení. Chráňte sa a nekonzumujte konzervy a nátierky, ktoré majú nafúknuté viečko či samotný obal!
Informačný leták vydal Národný kontaktný bod pre vedeckú a technickú spoluprácu s Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) ustanovený na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorého hlavným poslaním je chrániť zdravie obyvateľov SR a nevystavovať ich zdravotným rizikám, v spolupráci s odborníkmi z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.