Vysokotlakové spracovanie: bezpečnosť potravín bez zníženia kvality
Vysokotlakové spracovanie potravín (HPP) je účinné pri ničení škodlivých mikroorganizmov a nie je dôvodom na väčšie obavy o bezpečnosť potravín ako iné spôsoby spracovania. To sú dva zo záverov vedeckého stanoviska, ktoré nedávno zverejnil Úrad EFSA.
Odborníci EFSA hodnotili bezpečnosť a účinnosť HPP potravín, konkrétne, či sa môže použiť na zníženie výskytu Listeria monocytogenes v potravinách určených na priamu spotrebu a ako alternatíva k tepelnej pasterizácii surového mlieka.
HPP je technika, ktorá používa intenzívny tlak po určitú dobu a má minimálny vplyv na chuť, textúru, vzhľad či nutričné hodnoty. Môže sa aplikovať na suroviny ako mlieko, ovocné šťavy a smoothies, ale aj na produkty, ktoré už boli spracované, ako sú napr. krájané varené mäsové výrobky.
Táto metóda spracovania znižuje množstvá Listeria monocytogenes v mäsových výrobkoch. HPP sa tiež ukázal ako účinný pri znižovaní množstiev iných patogénov, ako sú Salmonella a E. coli.
Viac informácií nájdete na webovej stránke EFSA.