Výzva na tender
Zber dát je jednou z úloh, ktoré boli pridelené úradu EFSA v Nariadení (ES) č. 178/20029, na základe ktorého bol úrad zriadený. Úradu EFSA sú predovšetkým poskytované výsledky z ročných úradných monitorovacích programov o hladinách rezíduí v potravinových a krmivárskych komoditách pochádzajúcich z ochrany rastlín, ktoré vykonávajú členské štáty. Postupovanie týchto dát úradu EFSA ukladá členským štátom Nariadenie (ES) č. 396/2005. Údaje o výskyte rezíduí sú úradom spracovávané do výročných správ o rezíduách pesticídov, ktoré obsahujú aj analýzy akútnych a chronických nebezpečenstiev pre zdravie spotrebiteľov.
Panel pre prípravky na ochranu rastlín a ich rezíduá vypracoval v rozmedzí rokov 2007 až 2013 množstvo metodológie pokrývajúcej oblasť hodnotenia rizika, hodnotenia expozície a hodnotenia rizika zmesí pesticídov, ktoré sa vyskytujú v strave európskych konzumentov. Táto činnosť umožnila úradu EFSA v roku 2014 začať s projektovým plánom implementácie kumulatívneho hodnotenia rizika, ktorého súčasťou je prvá sada kumulatívnych paneurópskych výživových hodnotení rizika a expozície, založenej na súčasných hladinách rezíduí pesticídov v potravinových komoditách. Hodnotenia budú prevedené na početnej populácii európskych spotrebiteľov, pričom modelovanie pravdepodobnosti bude založené na využití nástroja Monte Carlo Risk Assessment, vyvinutého Holandským národným inštitútom pre verejné zdravie a životné prostredie (RIVM). Údaje o výskyte pesticídov získané z úradných monitorovacích programov členských štátov, údaje o spotrebe z komplexnej databázy EFSA o spotrebe potravín a ad-hoc informácie k jednotlivých pesticídoch z dokumentov poskytnutých agrochemickými spoločnosťami, budú v zmysle Nariadenia (ES) č. 396/2005 a 1107/2009 spracované RIVM. Údaje k jednotlivým pesticídom zahŕňajú registračné vzory, toxikologické informácie charakterizujúce účinky pesticídov zaradených do skupín v kumulatívnom hodnotení a procesné faktory odrážajúce prenos rezíduí pesticídov zo surových poľnohospodárskych komodít do potravín. Tieto hodnotenia tak naraz prinesú informácie získané z celkom nezávislých procesov. Budú to najmä procesné faktory získané z regulačných štúdií, ktoré budú využité v kombinácii s údajmi o spotrebe potravín zaznamenamými národnými prieskumami spotreby potravín. Aby boli údaje využité optimálne je teda dôležité definovať pole pôsobnosti výrobných faktorov, pokiaľ ide o zoznam položiek potravín v prieskumoch spotreby potravín. Najvhodnejší pre spracovanie tejto úlohy je systém FoodEx2, ako systém klasifikácie a popisovania potravín, ktorý pracuje s komplexným katalógom položiek potravín a fazetovými deskriptormi. Každý žiadateľ reagujúci na túto výzvu by mal byť oboznámený s funkcionalitami tohto systému. Z tohto dôvodu bol vytvorený prehliadač pre orientovanie sa v štruktúrach systému FoodEx2, ktorý je verejne dostupný na stránke EFSA so spolusúvisiacou terminologickou databázou a stručnými inštrukciami pre používanie systému.
Výzva obsahuje 3 špecifické ciele:
- Vypracovanie kompendia procesných techník preskúmaných v regulačných štúdiách
- Prepojenie procesných techník preskúmaných v regulačných štúdiách s klasifikáciou potravín úradu EFSA a popisným systémom FoodEx2
- Zhromažďovanie údajov o procesných faktoroch
Dôležité termíny je možné nájsť vo výzve.