Facebook Statistics
Značka Kvality

Workshop – nanoveda a nanotechnológie (01. - 02. 04. 2019, Parma, Taliansko)

22-01-2019

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) uverejnil v júli 2018 Príručku pre hodnotenie rizika týkajúceho sa aplikácie nanovedy a nanotechnológií v potravinách a krmivách – zdravie ľudí a zvierat (1. časť). Dokument zohľadňuje vedecký vývoj nanotechnológií a ich vplyv na zdravie ľudí a zvierat (pojednáva najmä o fyzikálno-chemickej charakterizácii, charakterizácii nebezpečenstva a o hodnotenií expozície nanomateriálom).  Uvádza tiež špecifické úvahy pre vykonávanie in vivo/in vitro štúdií a vykresľuje rámec toxikologického hodnotenia.

Príručka je uplatniteľná na nové potraviny, materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami, pre potraviny/kŕmne doplnkové látky a pesticídy. Správne uplatňovanie príručky je dôležité pre žiadateľov o získanie/obnovu povolenia uvedenia na trh a tiež pre hodnotiteľov rizík počnúc EFSA, cez členské štáty až po ostatné zainteresované strany. Od nadobudnutia platnosti (január 2018) nového nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 2015/2283 o nových potravinách je pri hodnotení rizika povinné používať najnovšie testovacie metódy.

Kto by sa mal workshopu zúčastniť?

Stretnutie je predovšetkým určené pre žiadateľov so skúsenosťami a záujmom v oblasti hodnotenia rizika týkajúceho sa aplikácie nanovedy a nanotechnológii v potravinách a krmivách. Workshopu by sa tiež mali zúčastniť zainteresované strany používajúce nanovedu a nanotechnológie a tiež tí, ktorí budú v budúcnosti predkladať EFSA súvisiacu dokumentáciu. EFSA týmto vyzýva žiadateľov, aby sa prihlásili na workshop a podelili sa o svoje skúsenosti s uplatňovaním predmetnej príručky. Na workshope bude možné o danej problematike diskutovať priamo s vedcami EFSA.

Workshopu sa môže zúčastniť maximálne 60 ľudí.

Registrovať sa je potrebné do 28. 02. 2019 prostredníctvom online registračného formulára.

Logistické informácie a harmonogram

Worskhop sa uskutoční v Parme, Taliansko.

Deň Hodina
01. 04. 2019 13:30-17:00
02. 04. 2019 09:00-16:00

Detailné informácie budú účastníkom poskytnuté po uzávierke registrácií.

Pracovným jazykom workshopu bude  angličtina (tlmočenie nebude poskytnuté).

Workshop je bez účastníckeho poplatku. Účastníci si však musia uhradiť náklady na cestu a ubytovanie.

Kontakt

Vedecké otázky:
Reinhilde Schoonjans
[email protected]

Organizačné záležitosti:
Vanessa Descy
[email protected]

Viac informácií je dostupných na webovom sídle EFSA.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood