Zasadnutie Výboru pre liehoviny
Dňa 5. novembra 2008 sa uskutočnilo zasadnutie Výboru pre liehoviny na DG Agri v Bruseli,
na ktorom bol prerokovaný návrh nariadenia týkajúci sa sladenia liehovín a aplikácia nariadenia EP a Rady (ES) č. 110/2008.
Sladenie liehovín
Komisia uviedla, že by bolo vhodné, aby bol odsúhlasený, čo možno najmenší prídavok cukru ako dochucovadla.
Jednotlivé ČŠ mali rozdielne požiadavky na sladenie liehovín.
Grécko súhlasilo s navrhovanými hodnotami.
Poľsko, Fínsko a Belgicko chcelo znížiť hodnotu 25 g/l, pretože takéto množstvo veľmi ovplyvňuje chuť.
Francúzsko chcelo jednu hodnotu, a to 20 g/l.
Slovinsko navrhlo, že postačuje 5 g/l. Hodnota 25 g/l už hraničí s likérmi.
V. Británia 25 g/l je veľa.
Švédsko uviedlo, že prídavok cukru v množstve nad 20 g/l nie je dosladzovanie, ale sladenie. Odporučilo tiež, aby návrh bol spracovaný ako dodatok k nariaseniu č. 110/2008.
Rakúsko a Nemecko uviedli, že by bolo vhodné ustanoviť povinnosť, uvádzať množstvo cukru na etikete.
Poľsko požadovalo ustanoviť maximálne množstvá pre vodku na 2g/l a pre gin 15 g/l.
V rámci rokovania k aplikácii nariadenia EP a Rady (ES) č. 110/2008 boli prerokované otázky týkajúce sa označovania miešaných nápojov s malým podielom alkoholu.
Komisia uviedla, že strohé uvedenie „džus – vodka“ a pod. nie je vhodné. Zavádza spotrebiteľa. Takéto označovanie nemožno aplikovať v označovaní pravých destilátov. Ako vhodné riešenie odporúča popis, že je tam malý podiel alkoholu.
Španielsko chcelo vedieť, ako je to s dohodami s tretími krajinami (zneužívanie chránených označení).
Komisia uviedla, že prebiehajú rokovania s Chorvátskom, Gruzínskom, Ruskom. Rusko žiada doplniť definíciu Ruskej vodky do nariadenia.
Švédsko sa spýtalo, či bude spoplatnené zemepisné označovanie.
Komisia oznámila, že nechce rozširovať zoznam liehovín s chráneným zemepisným označením, ale radšej naopak ho chce zmenšiť.