Záverečné správy z programu EU-FORA
Skončilo sa 2. kolo Európskeho partnerského programu pre hodnotenie rizika (EU-FORA), ktorý realizuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA). Pri tejto príležitosti EFSA zverejnila v špeciálnom vydaní svojho online periodika EFSA Journal záverečné správy z hodnotenia rizika (HR), ktoré vypracovali absolventi a partnerské organizácie programu.
V rámci 2. kola EU-FORA bolo vypracovaných 15 správ, napr. pre molekulárnu typizáciu a sekvenovanie celého genómu Campylobacter jejuni; pre kvantitatívne HR Listeria monocytogenes v tradičných pokrmoch určených na priamu spotrebu; pre hmyz v potravinách a krmivách a jeho alergenicitu a analytickú detekciu či pre dietetickú expozíciu viacerým rezíduám pesticídov a ďalšie.
Európsky partnerský program pre hodnotenie rizika EU-FORA
Program EU-FORA je určený pre „mid-career" vedcov z krajín EÚ a EFTA, ktorým poskytuje príležitosť rozšíriť svoje vedomosti a praktické skúsenosti s HR v oblasti bezpečnosti potravín. Účelom programu je budovanie vedeckej komunity EÚ budúcnosti. Účastníci programu stážujú v partnerských európskych vedeckých inštitúciách EU-FOR A po dobu niekoľkých mesiacov. Budovanie vedeckých kapait prostredníctvom EU-FORA realizuje EFSA už od roku 2016. Za 2 roky sa programu zúčastnilo viac ako 200 vedcov a 100 vedeckých organizácií.
Viac informácií o programe EU-FORA nájdete na webových stránkach EFSA.