Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív tlačových správ

Zelené slovenské lesy potrebujú viac koní. Tie najlepšie sú noriky muránske

22-05-2020

Jarná bonitácia, zhodnotenie zdravotného a výživového stavu koní chráneného národného plemena norika muránskeho typu, dnes prebehla v Stredisku chovu koní štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky. Lesy SR ako jediné na svete zabezpečujú plemenný chov tohto plemena. Kone z tohto chovu sú využívané najmä na prácu v lese.

„Dnešný človek si zvykol počítať konské sily pod kapotou. Myslím, že sa budeme musieť vrátiť k inému spôsobu, k rátaniu konských síl v našich lesoch. Verím, že k tomu prispeje aj obdobie, ktoré práve prežívame. Musíme sa vrátiť k prameňom a skutočným hodnotám a k nim živá konská sila, ktorá sprevádza človeka po tisícročia, jednoznačne patrí," povedal Ján Mičovský, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

„Kone z nášho chovu sú využívané predovšetkým na prácu v lese. Do dnešného dňa sme odchovali celkovo 3 893 koní a práve dnes sa narodilo ďalšie žriebä. Venujeme sa nielen ich zdravotnej starostlivosti, ale aj výchove a tréningu. Naše noriky sú unikátne tým, že sú väčšinu roka vo voľnej prírode. Aj vďaka tomu je o ne značný záujem. Na všetky žriebätá z tohto roku už máme zaregistrovaných záujemcov," vysvetlil Vladimír Šmelko, vedúci SCHK Dobšiná Lesov SR. Chov bol založený v roku 1950 na Muránskej planine. Ako šľachtiteľský chov bol uznaný v roku 1995. Od roku 1997 je chráneným chovom a génovou rezervou norika muránskeho.

Plemennú knihu norika muránskeho vedie Zväz chovateľov koní na Slovensku. „V súvislosti s norikom muránskym nás tlačí topánka s nastupujúcou generáciou. Stredné školy, ktoré majú vychovávať ošetrovateľov či furmanov, sa práci s chladnokrvnými plemenami venujú okrajovo. Cítime tu dlh voči norikovi muránskeho typu. Pevne preto verím, že aj proces duálneho vzdelávania zareaguje na potrebu chovu chladnokrvných koní na Slovensku," zdôraznil František Grácz, výkonný riaditeľ Zväzu chovateľov koní na Slovensku.

„Bonitácia koní je najväčšou slávnosťou v chove koní. Upotrebenie týchto koní je nielen v takejto prehliadke, ale v tom, že pracujú v lese a drevo z neho vyťahujú. Navyše furmani s nimi aj súťažia. Kvalitu tohto chovu potvrdzuje minuloročné finále majstrovstiev Slovenska furmanov. Z 10 kvalifikovaných párov bolo až sedem práve z tohto chovu štátnych lesov," uviedol profesor Marko Halo, vedúci Katedry špeciálnej zootechniky Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a predseda bonitačnej Výberovej komisie.

„Do našich lesov potrebujeme viac koní, pretože si to vyžaduje šetrné, prírode blízke hospodárenie v lesoch. Musíme dať viac peňazí nielen do podpory tohto chovu, ale aj lepšie zaplatiť ľudí, ktorí s týmito koňmi v našich lesoch pracujú a budú pracovať. Je to ťažká práca na 7 dní v týždni. Musíme preto podporiť aj stredné školstvo. Aby sme ukázali mladým ľuďom, že táto práca je krásna a že ich dokážeme oceniť," podčiarkol Ján Mičovský, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood