Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Zvieratám v týchto dňoch hrozia vážne problémy!

09-07-2020

Vysoké letné teploty trápia nie len ľudí, ale aj zvieratá. K prehriatiu u zvierat môže dôjsť veľmi jednoducho a rýchlo. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR preto vyzýva všetkých chovateľov, aby v tomto období venovali zvýšenú pozornosť svojim zvieratám.

Človek si počas horúčav môže dopriať viacero spôsobov osvieženia. Domáce zvieratá sú však odkázane na starostlivosť ľudí. Tieto zvieratá sú však rovnako živé a cítiace bytosti, ktorých horúčava a smäd často trápi rovnako, ako nás ľudí.

Agrorezort preto apeluje na majiteľov zvierat, aby nepodceňovali extrémne teploty a zabezpečili pre zvieratá dostatok úkrytu a neobmedzený prístup k pitnej vode. Dehydratácia, či prehriatie môže u zvierat spôsobiť mnoho zdravotných problémov, niekedy aj smrť.

Prehriatie nastáva v prípade, ak prísun tepla prevyšuje schopnosť tela teplo odvádzať. Následne vznikajú v organizme reakcie, ktoré vedú k dehydratácii a zahusťovaniu krvi a následne až k rozkladu telesných buniek. Nasleduje záťaž na srdce a poruchy zrážania krvi. Následne môže dôjsť k zlyhaniu životne dôležitých orgánov a smrti.

Najčastejším prípadom prehriatia zvieraťa je ponechanie zvieraťa v  uzavretom aute, alebo dlhý pobyt na slnku najmä v centre mesta. Keď je vozidlo vystavené priamemu slnku, teplota v ňom dosahuje až 70 °C.  K prehriatiu zvieraťa tak môže dôjsť rýchlo a ľahko.

Medzi príznaky prehriatia patrí výrazne zrýchlený dych aj mimo pohybu, pena v dutine ústnej, výrazne červený jazyk, výraz nervozity až paniky striedaný skleslosťou, rozšírenie zreníc očí, snaha ujsť z nepriaznivého prostredia, akútne zvracanie, akútna hnačka, či zvýšenie telesnej teploty.

Prvá pomoc pri prehriatí:

  • umiestniť zviera do chladnejšieho prostredia (tieň, chodba, pivnica),
  • zabezpečiť vetranie,
  • odopnúť prípadný obojok,
  • odstrániť penu z dutiny ústnej,
  • predložiť vodu,
  • prikladať studený obklad najmä na brucho, slabiny, vnútornú stranu stehien a konce končatín,
  • po podaní prvej pomoci urýchlene kontaktujte veterinárneho lekára.

Pozor! V prípade prehriatia zviera nikdy výrazne neochladzujte celé (nepolejte ho vodou), jeho organizmus by mohol utrpieť ešte väčší šok a zviera by mohlo skolabovať.

Najdôležitejšia prevencia je však na samotnom majiteľovi, aby včas rozpoznal príznaky prehriatia a nevystavoval zviera nepriaznivému vplyvu prostredia.

Agrorezort pre chovateľov zvierat pripravil niekoľko jednoduchých odporúčaní, ktorými by sa mali v týchto horúcich letných dňoch riadiť:

  1. Na prvom mieste je dostatok pitnej vody. Vodu vymieňajte niekoľkokrát počas dňa za čerstvú.
  2. Nevystavujte zvieratá priamemu slnku a vyhýbajte sa venčeniu počas najväčších horúčav.
  3. V žiadnom prípade nenechávajte zvieratá samé v aute. Ani na chvíľu!
  4. Nepriväzujte zvieratá na dvore ani na žiadnom inom mieste.
  5. Uistite sa, že prístrešok pre zviera poskytuje naozaj chlad. Prístrešky s plechovou strechou sú v týchto horúčavách nevhodné.
  6. Ak chcete zvieratá ochladiť, je potrebné to robiť postupne. Začnite od labiek. Ak máte rodinný dom a záhradu, zriaďte pre zvieratká bazénik.
  7. Asfalt v lete dosahuje aj viac ako 50 stupňov a preto by ste sa mu mali vyhýbať. Zvieratá si môžu popáliť labky!
  8. Ak ste so zvieraťom, noste vodu a prenosnú misku vždy so sebou.
  9. Čo najviac sa stráňte transportu zvierat. Nič nepokazíte ani tým, ak necháte na dvore misku s vodou pre okoloidúce a okololetiace zvieratá.

Ďakujeme, že v týchto extrémnych horúčavách nezabúdate na zvieratá.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood