Facebook Statistics
Značka Kvality

Minister Simon: Spotrebitelia budú mať možnosť v obchodoch presne identifikovať čerstvé pečivo (obsahuje video)

17-02-2012

V záujme ochrany spotrebiteľa Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR prijíma ďalšie dôležité legislatívne úpravy a do medzirezortného pripomienkového konania posunulo tri vyhlášky, z ktorých dve smerujú do oblasti mrazených výrobkov. Informoval o tom dnes minister Zsolt Simon. Podľa ministra sa tým sleduje „jediný cieľ – aby sa 10-ročná zamrazená sviňa nepredávala ako čerstvý bôčik.“ V praxi to znamená, že zmrazené výrobky sa nebudú môcť ďalej vydávať za čerstvé.
Ako skonštatoval minister, ďalšia vyhláška smeruje do oblasti predaja pečiva. „Na Slovensku sa rozmáha nový fenomén s pekárňami, ktoré nie sú v skutočnosti pekárňami. V prípade, že vyhláška bude schválená v Bruseli, čerstvým pekárenským výrobkom sa bude môcť označovať len výrobok, ktorý je umiestnený na trh do 24-hodín po jeho výrobe,“ povedal a doplnil, že pri výrobe takéhoto výrobku nesmie byť použitá technológia mrazenia. Ako rozmrazené budú musieť označené výrobky, ktoré boli upečené, následne zmrazené a pred vyložením na pult rozmrazené. Ďalšou kategóriou budú tzv. dopečené výrobky, ktoré boli zmrazené a v obchode následne dopečené. „Tým pádom definujeme aj prevádzku pekárne ako potravinárskej prevádzkarne a sem sa prevádzky, ktoré pečú zo zmrazených polotovarov, nezmestia,“ priblížil minister Simon. Zmrazené a dopečené polotovary totiž obsahujú veľké množstvo prídavných látok a konzervantov. Problémom takýchto výrobkov je predovšetkým ich krátka doba trvanlivosti, pri skutočne čerstvých výrobkoch bez obsahu prídavných látok je trvanlivosť dvoj- až trojnásobná.

Podľa ministra je tento krok výrazným posunom k transparentnosti voči spotrebiteľom. „Prevádzky budú musieť uvádzať a označiť, že predávajú dopečené výrobky, aby zákazník vedel, či je výrobok, ktorý kupuje, vyrobený z čerstvého cesta a bez konzervantov, alebo je vyrobený zo zmrazeného polotovaru, ktorý mohol byť zmrazený aj niekoľko mesiacov, či dokonca dlhšie,“ ozrejmil minister.

V prípade, že Európska únia spomínané vyhlášky odobrí, ministerstvo predpokladá ich účinnosť od júna 2012. V prípade ich nedodržiavania by sa jednalo o zavádzanie spotrebiteľov a prevádzkovateľom by hrozili sankcie v zmysle zákona o potravinách do maximálnej výšky 100 000 eur, v prípade opakovaného porušovania až do výšky 2 mil. eur v závislosti od veľkosti prevádzky.

Záznam tlačovej konferencie bude k dispozícii na stránkach:
http://www.mpsr.sk/sk/videa
http://www.facebook.com/minagri.sr
http://www.youtube.com/user/MPRVSR1

 


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood