Matečná: STOP zmrazovaniu nepredaného pečiva
Koniec zavádzania spotrebiteľov! Výrazne sprísňujeme pravidlá predaja čerstvých pekárskych a cukrárskych výrobkov. Reagujeme tak na podnety od spotrebiteľov, ktorí si kúpili pečivo deklarované predajcami ako „čerstvé“ a zistili, že je vo vnútri zmrazené.
- Zákaz zmrazovania nepredaných pekárskych a cukrárskych výrobkov
- „Čerstvé pečivo“ - skrátenie doby od upečenia po dodanie na pulty z 24 hodín až o polovicu
- Zákaz použitia konzervačných látok v čerstvom pekárskom výrobku
„Zavádzanie zákazníkov s cieľom čo najvyššieho zisku zo strany obchodníkov a reťazcov budeme prísne sankcionovať. Vyzývam spotrebiteľov, ak na takéto porušenie narazia, aby okamžite kontaktovali Štátnu veterinárnu a potravinovú správu, ktorá vykoná v takejto prevádzke kontrolu,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná. Predajcom, ktorí vyhlášku agrorezortu porušia hrozí pokuta od 500 až do 10 000 eur. Práve zlé označovanie potravinárskych výrobkov pritom patrí medzi najčastejšie prehrešky obchodníkov pri kontrolách ich prevádzok Štátnou veterinárnou a potravinovou správou. Ide pritom o delikt, ktorý zavádza spotrebiteľa, keďže ten si kúpi inú ako deklarovanú potravinu.
V novele vyhlášky o pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch a cestovinách MPRV SR zakazuje zmrazovanie nepredaného pečiva, chleba i výrobkov a ich následný predaj spolu s čerstvo upečeným. Zakazuje tiež miešanie čerstvých pekárskych a cukrárskych výrobkov s predpečenými mrazenými či chladenými polotovarmi. Nepredané rožky tak už nebudú môcť predajcovia zmraziť a na druhý deň predávať spolu s čerstvo upečenými.
MPRV SR taktiež zavádza nové pravidlo týkajúce sa používania konzervačných látok, a to zákaz ich používania v čerstvých pekárskych výrobkoch. Vyhláška nadobudne platnosť 1. augusta 2017.
MPRV SR novelou vyhlášky reaguje na množiace sa podnety spotrebiteľov adresované Štátnej veterinárnej a potravinovej správe, v ktorých poukazujú na tieto praktiky pri predaji pekárskych výrobkov a najmä požadujú ich rozlíšenie pri predaji. Vyhláška okrem toho mení definíciu čerstvosti a skracuje čas od upečenia čerstvého výrobku po jeho dodanie na pulty z 24 hodín na 12 hodín.