Rebríček TheEconomist - GlobalFoodSecurity Index 2013 Za kvalitné potraviny získalo Slovensko plný počet bodov
Slovenské potraviny sú kvalitné a bezpečné. Potvrdilo to aj najnovšie hodnotenie renomovaného časopisu TheEconomist. Plný počet bodov (100 bodov) získala naša krajina v otázke bezpečnosti potravín (rovnako ako ďalších 29 štátov). V otázke kontroly bezpečnosti potravín sme získali nadpriemernú pozíciu a naše potraviny v hodnotení obstáli výborne. Kvalitu a bezpečnosť slovenských potravín MPRV SR garantuje a dlhodobo v povedomí občanov presadzuje.
Hodnotenie TheEconomist však ovplyvnili iné ukazovatele. Jedným z nich je dostupnosť potravín, teda potravinová bezpečnosť. Tento index nevypovedá o kvalite potravín, ale o schopnosti krajiny byť v potravinovej produkcii sebestačnou. Na 37. priečku v rebríčku TheEconomist nás posunuli ekonomické podmienky a znížená potravinová sebestačnosť. Slovensko skončilo ako predposledné (pred Kazachstanom) podľa volatility poľnohospodárskej produkcie. Tento posudzovaný údaj je za roky 1992 až 2011.MPRV SR na tento problém dlhodobo poukazuje a snaží sa ho riešiť. Okrem novej Koncepcie rozvoja poľnohospodárstva na roky 2014-2020, je úlohou rezortu naštartovať najmä živočíšnu a špecializovanú rastlinnú výrobu. Nástrojom bude nový mechanizmus podpory v rámci novej Spoločnej poľnohospodárskej politiky.