Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

O spoločnej poľnohospodárskej politike v Bruseli

18-01-2008

Ministerka pôdohospodárstva SR Zdenka Kramplová sa 21. januára zúčastní v Bruseli na zasadnutí Rady ministrov poľnohospodárstva a rybného hospodárstva. Bude obhajovať stanoviská Slovenskej republiky na rokovanie Rady pri troch hlavných rokovacích bodov. Z nich sú najdôležitejšie pre Slovensko z programu body 4 a 5.

V bode 4 ide o Návrh nariadenia Rady, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie (ES) č. 1782/2003, ktorým sa stanovujú spoločné pravidlá režimov priamej podpory v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky a ktorým sa zavádzajú niektoré režimy podpory pre poľnohospodárov a nariadenie (ES) č. 1698/2005 o podpore rozvoja vidieka prostredníctvom Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka (EPFRV), tzv. krížové plnenie.

Cieľom predloženého návrhu má byť zjednodušenie a zlepšenie uplatňovania systému krížového plnenia. Technické otázky návrhu nariadenia boli prerokované na dvoch zasadnutiach pracovnej skupiny. Hranica pravidla de minimis (stanovenie hranice, pod ktorú sa členské štáty môžu rozhodnúť nekrátiť priame platby pri porušeniach požiadaviek krížového plnenia na 100 EUR na poľnohospodársky podnik a rok), prechodné obdobie pre zavádzanie systému krížového plnenia v nových členských štátoch a predĺženie uplatňovania SAPS (jednotná platba na plochu) boli označené ako otázky pre politickú diskusiu. O SAPS chce Komisia diskutovať v rámci zdravotnej prehliadky v roku 2008.

Slovenská republika podporuje zavedenie šesťročného prechodného obdobia pre uplatňovanie krížového plnenia (postupne v troch fázach do roku 2013), sme pripravení akceptovať aj trojročné prechodné obdobie v prípade, že budú uplatnené iné požiadavky SR. Podporujeme predĺženie SAPS do roku 2013, keď nové členské krajiny EÚ dosiahnu úroveň priamych platieb EÚ-15. Pravidlo de minimis podporujeme.

V bode 5 ide o Oznámenie Európskej komisie pre Radu a Európsky parlament – Príprava pre kontrolu „zdravotného stavu“ reformy Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP), tzv. dotazník predsedníctva.

Európska komisia dňa 20. novembra 2007 zverejnila dokument „Príprava na „kontrolu zdravotného stavu“ reformy SPP (spoločnej poľnohospodárskej politiky)“, ktorým odštartovala rokovania k doladeniu reformy SPP z roku 2003 a diskusie k novým prioritám poľnohospodárstva po roku 2013. Zdravotná prehliadka sa zaoberá troma okruhmi tém:

  1. zefektívnením a zjednodušením jednotnej platby na plochu
  2. zefektívnením nástrojov pre podporu trhu
  3. reakciou na nové výzvy (riadenie rizík, klimatické zmeny, rozvoj vidieka)

Ďalším krokom v tomto procese je zisťovanie pozícii jednotlivých členských štátov prostredníctvom dokumentu „Dotazník predsedníctva“.

Pre SR sú kľúčové tieto témy:

-    zjednodušenie režimu jednotnej platby (podporujeme možnosť uplatnenia SAPS do roku 2013)
-    maximálna a minimálna výška pomoci (SR zásadne nesúhlasí so zavedením kraátenia a stropu priamych platieb v závislosti od veľkosti poľnohospodárskych podnikov)
-    zrušenie kvót na mlieko – príprava na „hladké pristátie“(SR súhlasí so zrušením mliečnych kvót od roku 2014)
-    riadenie rizík (podporujeme zriadenie krízového fondu na riešenie katastrofických situácií)
-    posilnenie druhého piliera SPP – rozvoj vidieka (podporujeme posilnenie rozvoja vidieka formou povinnej modulácie)

V ďalšom rokovacom bode 6 ide o Návrh rozhodnutia Rady o vypovedaní protokolu, ktorým sa stanovujú možnosti rybolovu a finančný príspevok podľa Dohody o spolupráci v sektore rybolovu medzi Európskym spoločenstvom a Mauritánskou islamskou republikou.

Návrhom rozhodnutia sa zruší platnosť Protokolu, ktorým sa ustanovili rybárske možnosti a finančný príspevok v rámci dohody o partnerstve v rybárstve (FPA) medzi Európskym spoločenstvom a Mauritánskou islamskou republikou. Slovenská republika s návrhom súhlasí.

18. 01. 2008

Ministerstvo pôdohospodárstva SR
odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou
Dobrovičova 12, 812 66 Bratislava
Tel.: 02 59 266 310, tel./fax: 59 266 311
e-mail: [email protected]
www.mpsr.sk


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood