Spoločný prístup EFSA/EMA pri posudzovaní expozície rezíduí veterinárnych liečiv, kŕmnych aditívnych látok a pesticídov v potravinách živočíšneho pôvodu
Minulý týždeň úrad EMA a EFSA zahájili verejnú konzultáciu k spoločnej správe o vývoji harmonizovaného prístupu k metodikám hodnotenia expozície pre rezíduá veterinárnych liečiv, kŕmnych doplnkových látok a pesticídov v potravinách živočíšneho pôvodu.
Potraviny zo zvierat môžu obsahovať stopy veterinárnych liečiv, ako aj kŕmnych doplnkových látok a rezíduí pesticídov. Prítomnosť rezíduí v potravinách živočíšneho pôvodu je v Európskej únii regulovaná s cieľom zaistiť bezpečnosť spotrebiteľov.
Tieto dve agentúry EÚ sa spojili na žiadosť Európskej komisie, aby zosúladili spôsob hodnotenia expozície v potravinách, ktoré sa doteraz líšili kvôli samostatným regulačným rámcom v oblasti veterinárnych liekov, kŕmnych doplnkových látok a pesticídov.
Návrh správy vypracovali odborníci z EMA, EFSA, Spoločného výboru expertov FAO/WHO pre prídavné látky do potravín (JECFA), pre rezíduá pesticídov (JMPR) a Európskeho úradu re chemické látky (ECHA). EMA a EFSA navrhujú súbor odporúčaní na harmonizáciu a zosúladenie procesov zberu údajov a hodnotenia s cieľom zlepšiť konzistentnosť výsledkov v týchto troch oblastiach.
Verejná konzultácia je otvorená do 31. augusta 2022. Viac informácií nájdete na tomto odkaze: